אפידורל לשיכוך כאבים

הרדמה אפידורלית היא שם כולל לשיטת הרדמה המקובלת מאוד בחדרי לידה. השם "אפידורל" מייצג את שיטת הזרקת חומר ההרדמה, המבוצעת ישירות אל החלל האפידורלי – זהו החלל שבין חוט השדרה לתעלת החוליות, ואליו מוזרק חומר הרדמה כמו לידוקאין.

השימוש בזריקת אפידורל גורם להרדמת החלק התחתון של הגוף, ומשמש בין היתר גם לניתוחים אורטופדיים באזור האגן. כמו כן, ניתן להשתמש בטכניקה זו גם על מנת להזריק סטרואידים, שמשמשים בעיקר אנשים הסובלים מכאבי גב.

על מנת לבצע הרדמה אפידורלית, יש להחדיר מחט באופן מדוייק ביותר דרך חוליות הגב התחתון אל החלל האפידורלי. מדובר בפרוצדורה שגרתית אך לא פשוטה, אשר מבוצעת על ידי רופא מרדים בלבד.

בדרך כלל נוטים להזריק את האפידורל בשלב השני של הלידה, כאשר מבוצעות הלחיצות. שימוש מוקדם מדי עלול לגרום להפסקת השפעת האפידורל לפני תום הלידה, ומצד שני שימוש מאוחר יותר עלול לגרום לכך שכלל לא תהיה השפעה אלחושית (לוקח כ-45 דקות עד שמופיעה ההשפעה).כמו כן, שימוש מוקדם מדי באפידורל עלול לגרום להארכת משך הלידה, וזאת בגלל עיכוב השלב הראשון.

 פעולות מקדימות ומעקב פעיל

הרדמה אפידורלית גורמת לירידה בלחץ הדם, וזאת בגלל השפעת חומר ההרדמה על קצוות העצבים שאחראים על ניטור לחץ הדם. ולכן, לפני ביצוע ההרדמה יש לתת עירוי נוזלים, שיעזור לשמור על לחץ דם תקין במהלך הלידה.

הזרקת חומר ההרדמה מתבצעת על ידי מחט שמוחדרת בין החוליות, ודרכה מוחדרת צינורית קטנה. הצינורית מאפשרת להזריק את החומר המרדים בשלבים שונים של הלידה ועל פי הצורך, ומספקת אפשרות להגביר את הזרקת חומר ההרדמה במקרה שהכאב חריף מאוד.

לאחר ביצוע ההרדמה האפידורלית, אין אפשרות לקום מהמיטה ויש לנטר את היולדת באופן רציף ולעקוב אחר לחץ הדם שלה והדופק.

כמו כן, בגלל שיתוק העצבים בפלג הגוף התחתון יש צורך להכניס קטטר על מנת שהאשה תוכל לתת שתן. לאחר סיום הלידה, הצינורית כמובן מוסרת בעדינות והאשה משוחררת.

 מקרים בהם אסור או מותר להשתמש באפידורל

כאמור, שימוש באפידורל מתבצע כאשר רוצים לבצע אלחוש לפלג הגוף התחתון, ונפוץ בעיקר בחדר הלידה. חשוב לזכור שעל מנת ליהנות מהאפידורל יש להזריק אותו בזמן, ולכן רצוי לבקש זאת מראש ולא להחליט על כך ברגע האחרון.

כמו כן, יולדות אשר סובלות מבעיות קרישיות או משתמשות מסיבות אחרות בתרופות לדילול הדם אינן יכולות לקבל את זריקת האלחוש.

בנוסף, נשים הסובלות מאלרגיה לחומר האלחוש או שסובלות מבעיות נוירולוגיות אחרות גם כן נמצאות בקבוצת סיכון ולכן בדרך כלל אינן עוברות את תהליך האלחוש.

בעבר, היו דעות שגורסות שנשים עם קעקוע בגב התחתון אינן יכולות לקבל זריקת אפידורל. אך כיום, נראה שאין כל בעיה, וזאת בתנאי שהקעקוע לא מכסה אזור נרחב מדי ושהעור מסביב לקעקוע כבר החלים לחלוטין.

 הסיכון ליולדת בזמן שימוש באפידורל

למרות שנראה שאלחוש אפידורלי הוא פרוצדורה שגרתית ובטוחה, חשוב לזכור שמדובר בתהליך שעלול לגרום לסיבוכים בלידה, ולסכן את היולדת ואת העובר.

אלחוש של פלג הגוף התחתון גורם במקרים מסויימים (בעיקר אם הזריקה ניתנה מאוחר מדי) לחוסר תחושה באזור הגורם לכך שהיולדת לא מרגישה את צירי הלידה ולא מצליחה לבצע את הלחיצות בצורה טובה.

ולכן, לידות אפידורליות נמצאות בסיכון גבוה יותר לסיבוכים ופעמים רבות נאלצים הרופאים להתערב ולבצע לידת מכשירים.

כמו כן, כמו בכל פרוצדורה פולשנית, גם במהלך הזרקת חומר ההרדמה קיים סיכון, בעיקר לנזק לחוט השדרה שעלול להוביל לשיתוק.

ראו גם:

טיפולים טבעיים להקלה על צירי הלידה

הזרקה של סטרואיד לחלל אפידורלי

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן