כאב סינוסים

סינוסיםאם אי פעם נאבקתם עם הסבל הקשור בצינון, זאת אומרת שאתם מכירים את התחושה של גודש באף, עיטושים מרובים, כאבי גרון ושיעול. אם מעבר לכך סבלתם בו-זמנית גם מכאבים ורגישות באזור הפנים, סביר להניח שסבלתם מכאבי סינוסים.

כדי להבין מה זה כאבי סינוסים צריך להבין מה זה "הסינוסים". הסינוסים (ידועים בעברית כ"מערות האף") הינם מבנים חלולים באזור הפנים שתפקידם להקטין את משקל הגולגולת וכן משחקים תפקיד בהפקת אינטונציות קול. הסינוסים המדוברים מכוסים ברקמת רירית אשר מתעבה ונוטה להיסתם כשאנו מצטננים או סובלים מדלקת חיידקית או ויראלית כזו או אחרת באזור הפנים.

הרירית באזור הסינוסים מרושתת עם קצות עצבים רבים שהינם רגישים במיוחד לכאב. כאשר ישנה התעבות של הרירית עקב הצטננות או דלקת חיידקית או ויראלית, הגודש שנוצר בחלל הצר לוחץ על הרירית וגורם לתחושה הלא נעימה של כאבים עזים באזור.

כדאי גם לציין שכאבים באזור הפנים באופן כללי יכולים לנבוע מדלקת בסינוסים. למשל, כאבי אוזניים וכאבי שיניים יכולים גם הם להוות את הסממן הראשון לסינוסיטיס (דלקת הסינוסים). הסיבה לכאב במקום שונה מהסינוסים הינה "הקרנת כאב", כמו שקורה למשל בהתקף לב שיכול להתבטא בהקרנת הכאבים ליד שמאל ולגב.

אבחון כאבי סינוסים

כאבי סינוס מתבטאים ברגישות למישוש ותנועה באזור הפנים. בעת הבדיקה הגופנית בחשש לדלקת סינוסים- הרופא יבקש מהחולה להטות את ראשו קדימה וישאל האם הוא מרגיש לחץ או כאבים באזור הלחיים (מערות האף הסמוכות ללסת העליונה) או באזור המצח.

כמו כן, הרופא יגע קלות או יטופף על האזורים המצוינים לעיל. במידה ויש רגישות או כאב זהו סימן מעיד על דלקת בסינוסים.

טיפול בכאב

כדי להיפטר מהכאבים לחלוטין, יש לטפל במקור שלהם. לחלק מהאנשים שסובלים פעם אחת מדלקת בסינוסים ישנה נטייה לפתח דלקות נשנות, מצב הנובע ממבנה סינוסים לקוי או בעיה במערכת החיסון. יש ליטול את הטיפול התרופתי (אנטיביוטיקה במקרה של דלקת חיידקית) כמו שנרשם על ידי הרופא המטפל כדי לוודא את הריגת כלל מחוללי המחלה.

בנוסף, ישנן פעולות שניתן לנקוט בבית בלי מרשם רופא שיקלו על הכאבים:

  • שתייה מרובה. שתייה מרובה תעזור להפחית את הצמיגות של הגודש ברירית (שנהית צמיגית לאחר שהיא מתייבשת ממחסור בנוזלים) ובכך להפחית את הלחץ.
  • הנחת מטלת חמה על אזור המצח והלסת העליונה מספר פעמים ביום. פעולה זו עוזרת בשחרור הגודש גם כן.
  • שימוש במחולל אדים חמים. עקרון הפעולה דומה לחימום על ידי מטלית חמה.
  • שימוש בתרסיסי אף (לפי ההנחיות על התווית) מה שיעזור ליצירת כמות פחותה יותר של גודש.
  • הימנעו מכניסה לאזורים יבשים, כמו למשל אלה המחוממים על ידי מזגן.
  • מומלץ להימנע משימוש בחומרים הגורמים לגירוי הרירית בסינוסים, כגון עישון ושתיית משקאות משכרים.
  • הימנעו כמה שיותר מכניסה ויציאה מאזורים בעלי טמפרטורה שונים וכן מכיפוף ראש.
  • שימוש בתרופות נוגדות כאב כגון אקמול או אופטלגין להפחתת הכאבים עוזרים, אך מומלץ לא ליטול יותר מהמנה המומלצת היומית.

מתי מומלץ לגשת לרופא בנוגע לכאבי סינוסים?

כאבי סינוסים הינם כאבים לא נעימים הגורמים לסבל ולהפרעה בתפקוד היומיומי. עם זאת, לא צריך בהכרח לגשת לרופא מיד עם תחילת הכאבים, שכן במידה וחולה הסובל מהכאבים ינקוט בצעדים המצוינים לעיל ייתכן והכאבים יחלפו תוך יממה.

עם זאת, אם הכאבים בלתי נסבלים, יש חום, או תלונה גופנית נוספת אחרת (ירידה בשמיעה, כאבי גרון וכדומה) מומלץ לגשת למרפאת רפואה ראשונית בהקדם.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן