כאב מעיים

כאב מעייםכאב במעיים מתבטא לרוב ככאב בטן תחתונה, המלווה לרוב בתופעות נוספות כמו נפיחות, עצירות או שלשולים. המעיים הם אחד החלקים החשובים של מערכת העיכול, וכאב בהם גורם לכאב בטן קשה ועמום אשר יכול להפריע מאוד לאנשים רבים.

קיימות סיבות רבות לכאבים במעיים, ובמידה והכאב לא חולף באופן עצמאי תוך מספר שעות או ימים, או שמדובר בכאב חזק ולא אופייני כדאי ללכת לרופא לבדיקה.

התסמינים של כאבים במעיים

לכאבים במעיים מספר תסמינים אופייניים הכוללים:

  • כאב בבטן התחתונה– התסמין האופייני והנפוץ ביותר של כאבים במעיים הוא כאבים בבטן התחתונה, אשר מתבטאים ככאבים עמומים אשר לא ניתן למקם. לעתים, לאחר מספר שעות מרגע הופעת הכאב הכאב יכול להתמקם לחלק מסויים של הבטן, על פי מיקום הפגיעה במעיים.
  • עוויתות – חלק גדול מהאנשים אשר סובלים מכאבים במעיים מתלוננים גם על הופעת עוויתות קשות והתכווצויות של הבטן. במקרים רבים הכאב יכול להופיע ככאב עוויתי, הגורם להתקפים של כאב למשך מספר שניות באופן מחזורי.
  • עצירות ושלשולים– בדרך כלל כאבי המעיים מתלווים גם לשינויים בהרגלי היציאות, המתבטאים בעצירות או שלשולים. העצירות או השלשולים מבטאים את הפגיעה המופיעה במעיים, אשר גורמת להם להפסיק לתפקד כראוי ולגרום להופעת הכאב.
  • חוסר תיאבון– רוב האנשים הסובלים מכאבי בטן ומכאבים במעיים מתלוננים גם על חוסר תיאבון, והכאב על רקע הפגיעה במעיים מונע את הרצון לאכול. בדרך כלל, לאחר שהכאב עובר התיאבון חוזר לעצמו וניתן להמשיך לאכול.
  • הפרעה בהעברת צואה וגזים– אחד המצבים האופייניים והחמורים הגורמים לכאבים במעיים הוא חסימת מעי, המתאפיינת בהפרעה בהעברת צואה או גזים. במידה ולא התקיימה העברת גזים, עלולה להיווצר נפיחות אשר גורמת לכאב ומדובר במצב אשר דורש בירור.
  • נפיחות– נוצרת לרוב על רקע הצטברות גזים, אשר גורמת לתפיחת הבטן והופעת נפיחות. לרוב הנפיחות זאת גורמת גם להופעת הכאב האופייני ושחרור הגזים גורם להקלה על הכאב.
  • צואה דמית או מוגלתית– כאשר מופיע כאב בטן, במיוחד ממקור של המעיים, חשוב מאוד לבדוק את הצואה. מקרים של צואה דמית או מוגלתית מעידים על דלקת קשה במעיים הדורשת טיפול רפואי.

הגורמים לכאבי מעיים

כאבים במעיים יכולים להתבטא על רקע ספקטרום נרחב של מצבים רפואיים, הכוללים:

  • זיהום (גסטרואנטריטיס)– הגורם הנפוץ ביותר להופעת כאבי בטן וכאבי מעיים, אשר מופיע כמעט אצל כל אחד מספר פעמים במהלך חייו. הזיהום גורם להופעת דלקת הגורמת לכאבי בטן המלווים בשלשולים קשים ביותר ובמקרים קשים יכולים להביא להתייבשות. רוב מקרי הזיהום נגרמים על רקע וירוסים, אך קיימים מצבים בהם הזיהום יכול להיות חיידקי ולדרוש טיפול אנטיביוטי, כמו במקרים של סלמונלה, שיגלה וחיידקים אחרים. בנוסף, כאבי בטן ושלשולים יכולים להיגרם גם על רקע הרעלת מזון, הנגרמת לאחר הופעת טוקסינים במזון הגורמים לתסמינים של מערכת העיכול.
  • הצטברות גזים– קיימים מקרים בהם כאבים במעיים מופיעים על רקע הצטברות של גזים. גזים במערכת העיכול הם מצב נפוץ, הנגרם לרוב לאחר אכילת סיבים או מרכיבי מזון אחרים. הגזים נוצרים כתוצאה מתהליך תסיסה הנגרם על ידי חיידקי המעיים, וגורם לפליטת גז אשר גורם לכאבים במעיים.
  • חסימת מעי– חסימת מעי היא סיבה נפוצה לכאבים במעיים, אשר מתלווים להפרעה בהעברת צואה וגזים. חסימת מעי יכולה להיגרם ללא סיבה מוגדרת מראש או כסיבוך של ניתוחים, והטיפול בה הוא לרוב תרופתי או כירורגי.
  • מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית– מחלת מעי דלקתית היא גורם חשוב להופעת כאבים במעיים, אשר מתלווים לרוב לשלשול דמי ולתסמינים נוספים אשר אינם קשורים למערכת העיכול כמו כאבי פרקים, פריחה ודלקות בעיניים.
  • דיברטיקוליטיס– מצב נפוץ הגורם לכאב אופייני, לרוב ברביע השמאלי התחתון על רקע יצירת כיס במעיים וזיהומו.

ניתן לראות שקיימים גורמים רבים לכאבים במעיים, ולכן בכל הופעה חריגה של כאבים כאלה חשוב להגיע לבירור רפואי ולהתחיל טיפול בהתאם לגורם לכאב. ללא טיפול בזמן, המצב יכול להחמיר ולגרום להופעת סיבוכים שונים ולכן אין להקל בכאבי בטן.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן