צרבת – כאב שורף בחזה

צרבתצרבת היא כאב שורף בחזה, המופיע באזור מפתח הלב מאחורי עצם הסטרנום. הצרבת מוחמרת כאשר שוכבים או מתכופפים ונחשבת לכאב חזה שכיח ואופייני ביותר, המופיע בעיקר אחרי ארוחות גדולות רוויות שומן או בלילה.

ברוב המקרים, הופעה חד פעמית של צרבת לא גורמת בעיה ואפשר להתמודד איתה בקלות.

לעומת זאת, כאשר מדובר בצרבת כרונית המצב עלול להקשות על החיים ודורש טיפול מכיוון שבדרך כלל מדובר בבעיה אנטומית קשה.

הגורמים לצרבת

צרבת מופיעה כאשר חומצת הקיבה עולה במעלה הוושט וגורמת לכאב המדובר. באופן תקין, קיים בושט שוער שאחראי למנוע את עלית החומצה מהקיבה. בצרבת, השוער התחתון של הושט לא מתפקד והחומצה עולה למעלה וגורמת לכאב.

כאשר שוכבים, עליית החומצה מתבצעת בקלות יתרה מפני שלא קיימת התנגדות של כוח המשיכה והכאב מוחמר.

קיימים מספר סוגי מזון שמחמירים את הסיכון לצרבת ומעוררים אותה: אלכוהול, תבלינים ובמיוחד פלפל שחור, שוקולד, קפה, מזון מטוגן, קטשופ וחרדל, בצל, מיץ תפוזים, רוטב עגבניות וסוגי מזון שונים.

באופן כללי, כאשר רואים שסוג מזון מסויים גורם לצרבת יש כמובן להימנע ממנו לחלוטין או לפחות לא לאכול אותו לפני השינה.

אבחנת צרבת כרונית

כאב בחזה הוא מצב מדאיג ביותר, ולא תמיד ניתן להבדיל בין כאב של צרבת לבין כאב ממקור לבבי. ועל כן, בירור הצרבת מתחיל בבדיקת אק"ג והערכת הלב לשלילת התקף לב. לאחר מכן, ניתן לבצע בדיקות שונות על מנת להעריך את מצב הושט, האנטומיה של החיבור בין הקיבה והוושט ורמת החומצה במהלך היום.

צילום רנטגן עם חומר ניגוד

מאפשר להעריך את האנטומיה של הושט ולבדוק את הגבול של הושט, הקיבה והתריסריון. פעמים רבות ניתן לראות פגמים אנטומים שעלולים לגרום לצרבת.

אנדוסקופיה

האנדוסקופ הוא מכשיר המאפר להיכנס אל מערכת העיכול ולהפיק תמונה של דרכי העיכול מבפנים. זהו סיב אופני שבקצהו מצלמה המאפשר לראות את רירית הושט והקיבה ולהגיע לאבחנה. במידה ורואים ממצא חריג, ניתן לקחת ביופסיה לבדיקה מעבדתית פתולוגית. פעמים רבות ניתן בדרך זו לאבחן בעיות עצביות ברירית הושט ובשוער שככל הנראה גורמות לבעיה.

בדיקת רמת PH (PHmetria)

בדיקה בה בודקים את רמת החומציות בושט במהלך היום. בבדיקה זו מכניסים לושט פרוב שמסוגל למדוד את רמת ה-PH למשך 24 שעות. באמצעות בדיקה זו, ניתן לראות האם באמת קיים מעבר חומצה מהקיבה אל הושט ולהעריך את כמות החומצה העוברת. בדרך זו, ניתן להעריך את חומרת מעבר החומצה ואת הצורך בטיפול.

הטיפול בצרבת

הטיפול בצרבת חיוני על מנת להפיג את הכאב ולמנוע סיבוכים עתידיים – במידה והצרבת מופיעה באופן קבוע חומצת הקיבה עלולה לגרום נזק בלתי הפיך לרירית הושט ולכן הטיפול נדרש.

קיימים סוגים שונים של תרופות להקלה על הצרבת, וכולן ממשפחת נוגדי חומצה – התרופות השימושיות ביותר לטיפול בצרבת, שמנטרלות את ייצור החומצה או את רמת החומציות בקיבה במגנונים שונים.

תרופות כמו לוסק או זנטק משמשות להפחתת חומציות הקיבה ובכך מונעות את יצירת הכאב ומגנות על הושט מפני נזקים עתידיים. מבחינת תופעות לוואי אלה נחשבות לתרופות בטוחות בשימוש קצר טווח אך בשימוש כרוני ואצל אנשים מעל גיל 50 עלולות לגרום לשברים במפרק הירך.

במקרים קשים בהם הצרבת נגרמת על רקע פגם אנטומי קשה ביותר, יש לעבור ניתוח לתיקון הפגם והגברת הלחץ של השוער התחתון. מדובר בניתוח פשוט המאפשר חזרה מהירה לחיים תקינים והפסקת הצרבת ללא תופעות לוואי רציניות.

ראו גם:

תסמונת המעי הרגיז

כאבי בטן

 

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן