סיאטיקה – כאב מקרין לרגל

כאבסיאטיקה היא כאב המקרין לרגל, וגורם לכאב במסלול העצב הסיאטי (Sciatic nerve) וענפיו. זהו העצב הארוך בגוף המתחיל בחוט השדרה ועובר באזור הישבן, הירכיים וכל גב הרגל.

הכאב המתעורר במהלך סיאטיקה מצביע על פגם גופני הפגע בעצב, כמו פריצת דיסק. בהתאם לכאב ומקורו, סיאטיקה מתבטאת ככאב ואי נוחות המתבטאים בדרגות חומרה שונות לפרקי זמן משתנים של בין מספר שבועות לחודשים.

התבטאות הכאב הסיאטי

הכאב המופיע במהלך סיאטיקה גורם לכאב מקרין המתחיל בחוליות המותניות ומתמשך למורד הרגליים.

רוב המתלוננים על כאב מסוג זה מתלוננים על אי נוחות לאורך כל המסלול העצבי – מהגב התחתון אל הישבן, דרך הירכיים ולעתים אף עד שריר הסובכים. ביטוי הכאב נרחב, ומתחיל מכאב קל ועד כאב חד ושורף הגורם לאי נוחות אדירה.

הכאב מוחמר כאשר משתעלים או מתעטשים ומוקל בישיבה ממושכת. יש לציין שהכאב הסיאטי בדרך כלל מערב גפה אחת, ואינו משפיע על שתי הרגליים.

מלבד זאת, סובלים מסיאטיקה עלולים להתלונן גם על חולשת שרירים ותחושת נימול ברגל המעורבת. במקרים מסוימים, עלול להופיע אף כאב מעורב – המבטא תחושת נימול באזורים מסוימים לצד כאב באזורים אחרים.

תלונה נוספת של סובלים מסיאטיקה היא חוסר שליטה על סוגרים, המבטאת סיבוך של המצב ודורשת טיפול מיידי.

הגורמים לסיאטיקה

הגורם העיקרי לסיאטיקה הוא פריצת דיסק – קרע של הדיסק הבין חולייתי הגורם לדליפת הנוזל המפרקי ולחץ על שורשי העצבים.

מדובר בבעיה נפוצה מאוד, וככל שפריצת הדיסק נגרמת באזורים נמוכים כך הסיכון להופעת הכאב הסיאטי גובר. סיבות נוספות לסיאטיקה הן:

  • היצרות תעלת חוט השדרה – בעיה המופיעה בעיקר באזור החוליות העליונות, אך במידה ונגרמת באזור החוליות המותניות עלולה להוביל לכאבים וסימנים של סיאטיקה.
  • Spondylolisthesis – מצב הנגרם לאחר ניוון הדיסק הבין חולייתי, המופיע כאשר אחת החוליות מאבדת את מיקומה האנטומי וגורמת ללחץ על העצבים.
  • Piriformis Syndrome – שריר הפיריפורמיס מחבר בין חלקיו התחתונים של עמוד השדרה לעצם הירך, ובמקרים מסוימים הוא הופך לנוקשה ומפעיל לחץ על העצב הסיאטי. הסינדרום המדובר מופיע לאחר ישיבה ממושכת, תאונות דרכים ונפילות וגורם לכאבים וסימנים של סיאטיקה.
  • טראומה – תאונת דרכים או נפילות עלול להוביל לפגיעה בחוליות המותניות ובשורשי העצב הסיאטי.
  • סיבות נוספות של לחץ על העצב הסיאטי – גורמים נוספים כמו גידול, בעיה בעצמות או המפרקים עלולים ללחוץ על שורשי העצבים ולגרום לכאב הסיאטי המדובר.

הטיפול בסיאטיקה

אצל רוב האנשים ניתן להקל על הכאב המתבטא בסיאטיקה באמצעות האמצעים הנמצאים בבית. על מנת להקל על הכאב ניתן להשתמש בקומפרסים של קרח, תרגילי מתיחה ותרופות להקלה על הכאב שאינם במרשם רופא.

מלבד זאת, אצל חולים הסובלים מאוד מהכאב ניתן להציע את הטיפולים הבאים:

  • תרופות במרשם רופא – במקרים קשים ניתן להשתמש בתרופות להקלה על הכאב. רוב הרופאים מתחילים טיפול בתרופות נוגדות דלקת כמו אטופן בצירוף תרופות אחרות להרפיית שרירים. בשלבים מתקדמים יותר ניתן לעבור לתרופות ממשפחת האופיאטים כמו אוקסיקורט ותרופות דומות. מלבד זאת, במקרים של כאב כרוני שאינו חולף קיימים רופאים שימליצו על תרופות נגד דיכאון ותרופות אנטי אפילפטיות, אשר הוכיחו את עצמן במחלות כאב אחרות כמו פיברומיאלגיה.
  • פיזיותרפיה וטיפולי שיקום – במקרים של פריצת דיסק והפרעות מבניות נוספות, פיזיותרפיה משחקת תפקיד חשוב בתהליך ההחלמה. הטיפולים השיקומיים כוללים ביצוע תרגילים לשיפור היציבה, הארכת השרירים ותמיכה בגמישות. הטיפול הפיזיותרפי עוזר בעיקר לטווח הארוך ומספק למטופלים הקלה משמעותית על הכאב, מניעת חזרתו ושיפור איכות החיים.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן