מהו כאב מוסקולוסקלטלי?

סובל מכאבים מוסקולוסקלטיים?כאב מוסקולוסקלטלי, כשמו כן הוא בלעז – Musculoskeletal pain, לרוב מאופיין בתחושות של כאבים או התכווצויות בשרירים שלהם נלווים סימפטומים נוספים.

יש מקרים שבהם הוא יחמיר כתוצאה מנוקשות בשרירים או חוסר תנועה. הממצאים הפיזיים הנלווים לכאב המוקולוסקלטלי יהיו, לעיתים, רגישות שרירית, עיוותים בשלד ובעמוד השדרה, הגבלות בטווח התנועה של המפרקים, הפרעות ביציבה ובהליכה ועוד.

התופעה של כאבים בשרירים הקשורים לשלד היא שכיחה ביותר. הסיבות לה הן רבות כאשר הגורם הנפוץ ביותר הוא עומס יתר המופעל עליהם. כמובן שיש מקרים של פגיעות טראומטיות הנגרמות כתוצאה מפציעות מסוגים שונים, לרבות פציעות ספורט.

יש כאבים המופיעים כתוצאה מעבודה בתנוחה שאינה נוחה או תנועות החוזרות על עצמן במשך פרק זמן ארוך וגורמות להפרעות מוסקולוסקלטליות. הדבר נפוץ בקרב רופאים ואחיות וכן עובדי ייצור וכדומה.

מבין ההפרעות המוסקולוסקלטליות הנפוצות אפשר למנות כאבי גב תחתון או עורפי, כתף קפואה, מרפק טניס, כאבי ברכיים וקרסוליים, כאבי אגן ומפשעה ועוד.

גורמים ותסמינים

כאבים בשרירי השלד עלולים לנבוע מסיבות רבות. מקורם אינו בהכרח מצוי במקום הכאב עצמו, אלא עלול להיות תוצאה של פגיעה באיבר אחר הגורמת לכך.

כאבים ברגל, לדוגמה, עלולים לנבוע מפריצת דיסק בגב התחתון הלוחצת על העצב ומקרינה את הכאב לרגל. יש מקרים שכאבי השרירים מגיעים מגיד פגוע או רקמות חיבור המצויות באזור וכדומה.

קרעים קטנים המצויים בשרירי השלד יגרמו לכאב, ברוב המקרים. כך גם פעילות גופנית מוגברת שתגרום להצטברות חומצת חלב בשריר. ישנם מקרים שהכאבים מופיעים כתוצאה ממתיחת השריר או קריעה של הסיבים הנבעת מעומס יתר או תנועות לא נכונות. לרוב, הם יחלפו בתוך פרק זמן קצר.

מחלת השפעת היא גם אחת מהסיבות לכאבים בשרירים החולפים לאחר תקופה קצרה. בכל המקרים, אם הנזק גדול יותר יידרש טיפול רפואי.

כאבי שרירים מלווים, לעיתים, בתסמינים אחרים כמו לחץ שנוצר על עצב בעמוד השדרה אשר יגרור כאבים המלווים בחולשת הריר וירידה בעוצמת התגובה שלו. לרוב גם הרגשת נימול תתווסף לכך. אם הכאבים נובעים ממחלה דלקתית התסמינים הנלווים עלולים להיות חום, עייפות, כאבי בפרקים פריחה בעור ועוד.

משקל יתר, דיכאון וכאב

סקרים שנערכו ברחבי העולם הוכיחו שקיים קשר הדוק בין עודף משקל לכאבים מוסקולוסקלטליים. התוצאות גילו שהשמנה לכשלעצמה גורמת לכאב ללא קשר לסיבות אחרות. הלחץ המופעל על המפרקים והשרירים כתוצאה מהמשקל העודף, הוא הסיבה הישירה לכאב הנובע מהשמנה.

כמו כן החוקרים מצאו שגם דיכאון מהווה גורם חשוב בכל הקשור לכאב. יש לציין שהסטטיסטיקה קובעת כי עשרים אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת ברחבי העולם סובלים מכאבי שרירים כאלה ואחרים, כאשר בקרב חמישים אחוז מהם הם נובעים מהמערכת שריר-שלד.

רפואה מוסקולוסקלטלית

הענף הרפואי המתמקד בהפרעות תפקודיות של מערכת השלד והתנועה החל לקרום עור וגידים לפני מספר עשורים. עיקר התמחותו היא אבחון וטיפול בבעיות הקשורות לשרירים, העצמות, הגידים והעצבים הכלולים במערכת התנועה של הגוף.

העוסקים בענף רפואי זה נדרשים לידע רב בתתי תחומים אחרים. הנחת העבודה הבסיסית היא שמערכת התנועה של הגוף הכוללת עצמות וחוליות, דיסקים וסחוסים וחלקים נוספים הנמתחים ומשמשים לצורך גמישות ותנועה הרמונית.

על פי הנחת העבודה הזאת מקור הכאבים מוסקולוסקלטיים יכול להיות בחוליות, בגידים וברקמות החיבור ולא בהכרח בשרירים. לצורך אבחון הבעיה משתמשים הרופאים בבדיקות הדמיה, בדיקת החולה עצמו ושמיעת תלונותיו לפרטי פרטים.

ההסטוריה הרפואית והמשפחתית של החולה כמו גם חייו ותחום עיסוקו מסייעים רבות לגילוי מקור הכאב. השאלות המפורטות הנשאלות בשלב האבחון חשובות לצורך ברור מעמיק במטרה להגיע לשורש הביעה ולא לטפל רק בסימפטומים.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן