בקע במפשעה

בקע מפשעתי, המכונה גם הרניה, הוא תופעה רפואית שכיחה בה רקמה כלשהי, ובדרך כלל לולאת מעי, חודרת את דופן הבטן התחתונה ואת התעלה האינגווינלית. כתוצאה מהבקע, נגרם כאב עז באזור המפשעה שמוגבר בזמן שיעול או נשיאת משאות כבדים.

בקע מפשעתי הוא מצב הדורש טיפול, ועלול להחמיר במקרים של הזנחה ואף לסכן את החיים. אי לכך, ברוב המקרים של בקע מפשעתי קיימת המלצה לטפל בניתוח, שנחשב לקל ונפוץ ויכול להתבצע בדרכים שונות.

הגורמים לבקע מפשעתי

הגורמים העיקריים לבקע מפשעתי הם לחץ מוגבר על הבטן, וקיום אזורים בהם קיר הבטן מוחלש. בנוסף, מאמץ נרחב והרמת משקלות כבדים עלולים להחמיר את הסיכון לבקע, ואכן מדובר בתופעה שנפוצה אצל ספורטאים תחרותיים וחיילים. כמו כן, מצבים בהם קיים לחץ על קיר הבטן, כמו במקרים של מיימת, הריון או השמנה עלולים להחמיר את הסיכון ולהוביל להיווצרות הבקע.

באופן כללי, בקע מפשעתי שכיח יותר אצל גברים, אצלם דפנות התעלה האינגווינלית חלשים יותר. כמו כן, ילדים קטנים עלולים גם כן לפתח בקע מפשעתי, בעיקר לאחר הרמת משקל כבד, וזאת בגלל שהשרירים שלהם עדיין לא מפותחים, ודופן הבטן חלשה.

היסטוריה של בקע מפשעתי נחשבת גם כן כגורם סיכון להתפתחות בקע נוסף. הסיבה לכך היא חולשה של אזור הבקע, שמגבירה את הסיכון לחדירה נוספת של קיר הבטן ולהיווצרות בקע חדש.

סימנים לבקע מפשעתי – מה מרגישים כשיש בקע?

הסימן הבולט ביותר של בקע מפשעתי הוא הבליטה של לולאת המעי דרך קיר הבטן. זוהי בליטה שניתן למשש, בעיקר כאשר המטופל עומד או משתעל. עם זאת, פעמים רבות לא מופיעים סימנים, והבקע מתגלה באופן מקרי בבדיקה שגרתית.

למידע מורחב אודות התסמינים

כאב בזמן בקע מפשעתי

מלבד הבליטה באזור המפשעה, אנשים הסובלים מבקע מרגישים כאב חד ושורף באזור. כמו כן, נגרם חוסר נוחות באזור והכאב מוגבר, במיוחד כאשר מתכופפים, משתעלים או מרימים משקל.

בנוסף, עלולה להיווצר תחושה של כבדות וחולשה באזור המפשעה הגורמת לאי נוחות קשה. אצל גברים, הכאב עלול להגיע גם לאזור האשכים ושק האשכים, ולהוביל לנפיחות, וזה בדרך כלל מעיל על חדירת הלולאה אל התעלה האינגווינלית ושק האשכים.

אבחון בקע מפשעתי

לשם אבחנה של בקע מפשעתי מספיקה בדיקה פיזיקלית, בה מופיעים הסימנים השונים וניתן להרגיש את הבליטה. כחלק מהבדיקה, יבקש הרופא לעמוד ולהשתעל, וזאת על מנת למשש טוב יותר את הבקע, ולאמת את האבחנה. במקרים קשים לאבחנה, ניתן לעבור גם בדיקת אולטרסאונד שיכולה לאשש את החשד לגבי הבקע המפשעתי.

טיפול בבקע מפשעתי

הטיפול בבקע מפשעתי חשוב ביותר, וחייב להתבצע באופן מיידי, וזאת על מנת למנוע את הסיבוכים השונים. עם זאת, במקרים שבקע מפשעתי אינו גורם לסימפטומים, ניתן להמתין ולעקוב אחרי המצב, ולטפל רק כאשר מתחילים כאבים ונפיחות.

הטיפול העיקרי בבקע מפשעתי הוא ניתוח, וקיימים 2 סוגי ניתוחים: ניתוח "פתוח" וניתוח "סגור" המבוצע בלפרוסקופיה.

ניתוח הרניה פתוח

ניתוח בו מבצעים חתך במפשעה, ודרכו דוחפים חזרה את הרקמה שיצאה החוצה. במקרה זה, המנתחים לוקחים את לולאת המעי שגרמה לבקע ומחזירים אותה למקומה האנטומי התקין. לאחר מכן, מחזקים את האזור המוחלש על ידי התקנים ("סטנטים") מיוחדים, ובכך מורידים את הסיכון לחזרת הבקע.

טיפול בלפרוסקופיה

אחת הטכניקות היעילות והנפוצות כיום הוא טיפול בבקע באמצעות לפרוסקופיה. לפרוסקופ הוא צנתר שבקצהו מצלמה וכולל כלים ניתוחיים קטנים, המוכנס אל חלל הבטן ומאפשר לבצע את הניתוח מבלי לבצע חתך גדול אלא על ידי יצירת חורים בלבד. בעזרת המצלמה והכלים, ניתן לתקן את ההרניה, ובדומה לניתוח הפתוח גם כאן מרפדים את האזור החלש בהתקנים חיצוניים.

ראו גם:

סובל מכאב בזמן זקפה? יש לכך כמה סיבות

כאב כתוצאה מוריקוצלה

אשכים ואיבר מין

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן