התקף לב – אוטם שריר הלב

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התקף לב, הנקרא גם אוטם שריר הלב, הוא מצב חירום רפואי בו אחד מהעורקים הכליליים נסתם ונוצרת איסכמיה לשריר הלב.

כתוצאה מחסימת כלי הדם נגרם מחסור באספקת הדם אל רקמת הלב, חסר חמצן לשריר הלב והוא עובר נזק שעלול להיות בלתי הפיך. בגלל הבעיה שנוצרת בשריר הלב, אספקת הדם לרקמות השונות נפגמת וללא טיפול מיידי עלול להיגרם נזק רב ומוות.

גורמים להתקף לב

טרשת עורקים היא מצב בו שוקעים שומנים, כולסטרול וחומרים נוספים בדפנות כלי הדם. שקיעה זו נקראת "הרובד הטרשתי", שהולך ומצטבר לאורך השנים, ומצר את כלי הדם הכליליים. בשלב מסויים, הרובד הטרשתי עלול להגיע למצב בו הוא סותם כלי הדם לחלוטין, ובכך גורם להתקף לב.

מצב נוסף עשוי להיגרם לאחר קריעתו של הרובד הטרשתי והיווצרות קריש דם, שחוסם גם כן את כלי הדם וגורם לאוטם. בכל מקרה, הסיבה הפתלוגית אוטם בשריר הלב היא חסימת אחד העורקים הכליליים ובעיה באספקת דם וחמצן לשריר הלב שמתפתחת לאחר נוכחות של טרשת עורקים לאורך השנים.

בגלל הפגיעה באספקת הדם לשריר הלב, יש להעניק טיפול מיידי בזמן התקף לב על מנת לפתוח את החסימה ולחדש את זרימת הדם ללב. במקרים של התקף לב אסור להתמהמה, וכל דקה חשובה.

גורמי הסיכון להתקף לב

הפלאק הטרשתי שגורם להתקף הלב נמצא אצל כולנו, אך קיימים אנשים שסובלים מרובד טרשתי מוגבר ונמצאים בסיכון יתר להתפתחות אוטם בשריר הלב. אנשים המאמצים לעצמם אורח חיים לא בריא, ומרבים בתזונה עתירת שומן, עישון וחוסר פעילות גופנית נמצאים בקבוצת סיכון להתפתחות התקף לב.

בנוסף, רמת שומנים גבוהה בדם, כולסטרול וסכרת מגבירים באופן משמעותי את הסיכון להיווצרות אוטם בשריר הלב. לעומת זאת, הקפדה על משקל תקין, פעילות גופנית ותזונה נכונה מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון למחלות כלי דם והתקפי לב, ועדיפה על כל טיפול תרופתי מניעתי.

מה מרגישים בזמן התקף לב?

קיימת הרגשה אופיינית מאוד בזמן התקף לב, הכוללת כאב במרכז החזה הלוחץ והמקרין לאיברים נוספים כמו יד שמאל, הלסת, הצוואר, הגב והבטן. אנשים הסובלים מהתקף לב מדווחים על תחושת לחץ עז (לעומת כאב חד) שאינו ממוקד ומקרין על איברים אחרים.

בנוסף, המצב גורם לתחושת פחד וחרדה קיצוניים שגורמים לבחילה, סחרחורות, שיעול והקאות. לעתים אף המצב עלול להוביל לבעיות נשימה, שנגרמות כתוצאה מהכאב והחרדה.

חשוב לציין שלא כל האנשים מרגישים את הכאב באותה עצמה, וקורים מקרים רבים בהם אנשים לא ניגשים לטיפול מיידי ומפסידים זמן יקר מכיוון שלא מדובר אצלם בכאב משמעותי ביותר שעשוי להעיד על מצבם הרע.

כל תחושת כאב לוחץ באזור החזה עשויה להעיד על אירוע לבבי, ולכן יש להגיע במהירות לחדר המיון לשם בירור הנושא ומתן טיפול מהיר.

אבחנה וטיפול בהתקף לב

הכלי היעיל ביותר לאבחנה של אוטם בשריר הלב הוא בדיקת אק"ג, באמצעותה ניתן לקבל מבט על תפקודו החשמלי של הלב, ולהבין האם הוא תקין. בנוסף, מבצעים בדיקת דם לנוכחות אנזימים לבביים, שרמה גבוהה שלהם יכולה להעיד על פגיעה בשריר הלב. במקרים שאינם חד משמעיים, ניתן לבצע צנתור אבחנתי או בדיקת אקו לב.

הטיפול בהתקף לב חייב להיות מיידי, על מנת להחזיר לשריר הלב את אספקת הדם שאבדה. הטיפול המקובל והנפוץ ביותר הוא צנתור, אשר במהלכו פותחים את כלי הדם החסום, ותומכים בו באמצעות סטנט ובכך מחדשים את זרימת הדם שנפגעה.

במקרים קשים יותר, ניתן לבצע ניתוח מעקפים אשר באמצעותו "עוקפים" את החסימה ומאפשרים זרימת דם לשאר הלב. כמו כן, במקרים שמדובר בקריש דם ניתן לטפל באמצעות תרופות הממיסות קרישי דם, שיעזרו לפתוח את החסימה ולהקל על המצב.

בכל מקרה שהוא, חשוב לזכור שהטיפול בהתקף לב חייב להיות מיידי, ובכל חשד או כאב בחזה יש להגיע לחדר המיון ולטפל במקרה הצורך.

ראו גם:

גמילה מעישון – חשיבות הגמילה מעישון סיגריות

תעוקת חזה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן