טיפול בויטמין D למניעת כאב

כאבויטמין  D הוא מרכיב שומני הנמצא במזון, וחשוב במשק הסידן בגוף. ויטמין זה חיוני לבנייה תקינה של העצמות, ולשמירה על השלד הבריא לאורך זמן. ויטמין D נמצא במזון, אך הגוף גם יכול להרכיב אותו מחומרים קודמים (פרה-קורסרים) באמצעות אור השמש. הויטמין עובר סידרה של תהליכים מטבוליים המאפשרים את הפיכתו לפעיל, בכבד ובכליות.

מלבד פעילותו הידועה של ויטמין D  בבניית העצם, לאחרונה מתפרסמים מחקרים רבים הקושרים לויטמיןD  סגולות חשובות נוספות.

מחקרים שפורסמו הראו שויטמין D יכול לסייע בהפחתת התחלואה מסרטן, למשל, כמו גם מחלות נפוצות אחרות. למרבה הצער, לחלקים נכבדים באוכלוסייה מחסור בויטמין D.

הדבר נובע, ככל הנראה, גם מחשיפה פחותה לאור השמש. ניתן להשלים רמות נמוכות של ויטמין D באמצעות תכשירים תרופתיים. קולטנים לויטמיןD  התגלו במקומות שונים בגוף, ובכלל זה בתאי שריר.

כאבים בלתי ספציפיים והטיפול בהם

חולים רבים מתלוננים לעיתים קרובות על כאבים בלתי ספציפיים במערכת השלד והשריר. כאבים בעצמות ובשרירים שאינם ניתנים לייחוס לסיבה רפואית ידועה הם תלונה שכיחה.

כאבים כאלו נוטים להופיע גם על רקע בעיות הסתגלות שונות – למשל בקרב מהגרים. הטיפול בכאבים אלו קשה למדי, והתרופות נוגדות הכאבים הרגילות (אקמול, תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים) לא נותנות תשובה מספקת לכאבים בחלק נכבד מהחולים.

בישראל יש המכנים תסמונת זה באופן בלתי רשמי "כולה וואג'ה" ("הכל כואב", בשפה הערבית). כמובן שלא מדובר באבחנה רפואית אמיתית, אלא בתיאור של המצב עליו מתלונן החולה.

דיווחים שונים בספרות ומחקרים שבוצעו בהיקף קטן הראו קשר בין ויטמין D ובין חולשה וכאבי שרירים. ייתכן שלויטמין D השפעה חשובה על תפקוד השריר, והוא יכול לעזור בטיפול בכאבים בלתי ספציפיים ממקור זה.

מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי  Annals of Family Medicine בחן את השימוש בתוספות של ויטמין D למהגרים עם תלונות על כאבים שלא נמצא להם מקור רפואי ברור.

המחקר כלל שמונים וארבעה נבדקים, כולם מהגרים מארצות אחרות, שביקרו אצל רופא המשפחה עם תלונות בלתי ספציפיות של כאבים בגוף, ניתנים ליחוס למערכת המוסקלו-סקלטלית (שריר ועצם).

מהלך המחקר

החולים חולקו באופן רנדומלי לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה טיפול בויטמין D , וקובצה שנייה קיבלה טיפול בתרופת דמה (פלסבו), כדי להתחשב בהשפעות פסיכולוגיות הקשורות לקבלת טיפול רפואי באופן כללי.

לאחר שישה שבועות, קבוצת החולים שקיבלה ויטמין D עברה חלוקה אקראית נוספת: מחצית מהחולים (רבע מהקבוצה המקורית) המשיכה לקבל טיפול בויטמין D, ומחצית שנייה של הקבוצה החליפה את הטיפול לתרופת אינבו.

תוצאות המחקר הראו יתרון משמעותי לחולים שטופלו עם תוספת של ויטמין D.

חולים אלו הראו שיעורים גבוהים יותר של ירידה בכאבים כעבור שישה שבועות. 35% מהחולים דיווחו על ירידה כזו בקבוצת החולים שטופלה בויטמין D, לעומת 19.5% בקבוצת החולים שטופלה בתרופת אינבו. מסתבר שמתן טיפול בויטמין D  שיפר גם את היכולת הפיזית של המטופלים, למשל את יכולתם לעלות במדרגות.

החולים שטופלו בויטמין D לתקופה ארוכה יותר, 12 שבועות, הראו שיפור גם הם ביחס לקבוצה שטופלה במשך שישה שבועות בלבד – אך שיפור זה היה בתחום הטעות הסטטיסטית.

מחקר זה יכול לשפוך אור חדש על כאבים בשריר. ייתכן שהשפעתו של ויטמין D  בשריר חשובה מששיערו בעבר, וחולים רבים המתלוננים על כאבים שטרם אובחנו עם סיבה ברורה יכולים להיות מטופלים בהצלחה עם תוספות של ויטמין D. אין ספק שמחקרים נוספים, בקנה מידה גדול יותר, נדרשים כדי להפוך אפשרות טיפולית זו לסבירה וברת ביצוע.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן