כאב בפי הטבעת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פי הטבעת, או בלועזית "אנוס", הוא הפתח החיצוני של מערכת העיכול ותפקידו לשלוט על היציאות באמצעות מערכת שרירים ייחודית.

פי הטבעת מהווה בעצם את קו הסיום של מערכת העיכול שמתחילה בפה וממשיכה בוושט, הקיבה, התריסריון, המעי הדק, המעי הגס, הרקטום ובסופו של דבר מגיעה לפי הטבעת.

בזכות פי הטבעת, אנו יכולים "להתאפק", וזאת על ידי מערכת של שרירים טבעתיים שמאפשרים שליטה עצמאית בתהליך שחרור הצואה. בפי הטבעת ניתן למצוא 2 שרירים טבעתיים, אשר אחד מספק שליטה רצונית על יציאת הצואה והשני מספק שליטה שאינה רצונית. בזכות שיתוף פעולה בין שני הסוגרים, מתאפשרת פעילותו החשובה של פי הטבעת.

מבנה פי הטבעת הוא בצורת תעלה שאורכה 3.5 ס"מ, ונמצאת בקצהו של הרקטום. את התעלה מקיפים שרירי רצפת האגן, שהם גם כן בעלי חשיבות מרכזית ביכולתו של פי הטבעת לבצע את עבודתו.

התעלה לא חשופה אל האוויר, אלא מצופה בקרום רירי המחולק לעמודות. בזכות חלוקה זו, מתאפשרת הגדלת הלחץ ואטימות למים שעוזרת לשמור על רקמת פי הטבעת ועל תפקודה הפיזיולוגי.

מלבד זאת, בפי הטבעת מערכת ניקוז וורידית גדולה ביותר, המעורבת במגוון תהליכים פיזיולוגיים ופתולוגיים של הגוף ושל מערכת העיכול.

חשיבות המבנה האנטומי של פי הטבעת עצומה, ובזכותו מתאפשר לנו לקיים אורח חיים טבעי ונורמלי לחלוטין, והוא מספק לנו את היכולת לתפקד כראוי ולא לרוץ לשירותים ברגעים שאינם מתאימים לכך.

מה יכול להשתבש בפי הטבעת?

פי הטבעת הוא מבנה עדין שעלול לעבור נזק מכני שגורם לכאב רב ולפגיעה בתפקודו. לדוגמא, מצבים ממושכים של עצירות ויציאות קשות עלולים לגרום לפציעה ברירית פי הטבעת ולכאב עז ודימום שטחי.  ניגוב הישבן בנייר קשה או ישיבה ממושכת עלולים גם כן להוביל לפגיעה משמעותית ברירית ולפציעה.

בעיה נוספת שעלולה להיגרם היא בעיה בפעילות הסוגרים. כזכור, בפי הטבעת מצויים שני שרירים טבעתיים המהווים סוגרים אנטומיים, שתפקידם למנוע את יציאת הצואה. פגיעה בתפקודם עלולה להוביל לחוסר שליטה ביציאה ולאי נוחות רבה.

אחת הבעיות הנפוצות הקשורות אל פי הטבעת נעוצה בהימצאותם של הוורידים הרבים באזור. מקרה המוכר לאנשים רבים הוא טחורים, הנגרמים בגלל סיבות שונות ובין היתר קשורים ליתר לחץ דם כבדי. הטחורים גורמים לכאב רב ולחוסר נעימות, ובמקרים חריגים עלולים גם לדמם ולגרום לנזקים גדולים יותר.

כמו כן, פי הטבעת הוא מצע גידול עשיר לזיהומים רבים, ועלול להיווצר בו דלקות, אבצס ובעיות נוספות שיגרמו בסופו של דבר לכאב עז ולבעיה ביציאות. יתרה מכך, באנוס עלולים להתפתח גידולים סרטניים ממאירים שגם כן עלולים להוביל לחסימת היציאה ולכאב רב, ובגלל הממאירות הטיפול בהם קשה, הם עלולים אף להסתבך ולגרום בסופו של דבר למוות.

גורמים לכאב בפי הטבעת

בגלל צפיפות של עצבים, פי הטבעת הוא מקום בו כאב מורגש היטב ועלול לגרום לסבל רב. הכאב בפי הטבעת קשור בעיקר לטראומה והיווצרות טחורים אך עלול להיגרם גם כתוצאה מגורמים נוספים.

הרס הרירית של פי הטבעת

אחד הגורמים הנפוצים לתלונה על כאב בפי הטבעת הוא פגיעה ברירית על רקע טראומה. הפציעה עלולה להיגרם בזמן יציאת הצואה במקרה שהיא קשה, על ידי ניגוב אגרסיבי או בעקבות גורמים אחרים.

פציעה זו קשה מאוד לטיפול מכיוון שמדובר באזור הפעיל כל הזמן, וקשה לשמר את הרירית ולהגן עליה מפני פציעות חוזרות. בעיה ידועה הנובעת מסיבות אלה היא פיסורה, שהיא בעצם פצע עמוק וכואב מאוד בפי הטבעת, שנגרם על רקע של טראומה.

טחורים

טחורים הם הרחבה פתולוגית של הוורידים בפי הטבעת, שגורמים לכאב עז, תחושת אי נוחות ובמקרים קשים אף עלולים להוביל לדימום קשה. הטחורים נוצרים בעקבות הגברה של הלחץ התוך בטני שגורמת לניקוז מוגבר של המערכת הוורידית, הגדלת הורידים והיווצרות הטחורים.

הסיבות להתפתחות טחורים רבות, וכוללות עצירות, הריון, מחלת כבד הגורמת ליתר לחץ דם כבדי, הקאות, מתח נפשי ואי ספיקת לב שגורמת לבעיה בניקוז כלי הדם הוורידיים. המשותף לכל הגורמים האלה הוא הקשר להגברה של הלחץ התוך בטני וליצירת גודש על הוורידים באזור פי הטבעת.

חשוב לזכור שאמנם מדובר בבעיה לא נעימה, אך בהחלט ניתן לטפל בטחורים בדרכים שונות ולהקל באופן משמעותי על הכאב ועל אי הנוחות ובכך לשפר את איכות החיים.

ראו גם:

כאב בעת קריעת קרום הבתולים ולאחריה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן