שברים ונקעים – כאבי רגליים

בעיות נפוצות ביותר הגורמות להיווצרות כאב רב בעיקר ברגליים הם שברים ונקעים. שבר, הוא מצב בו נוצרה פגיעה בשלמות הגרמית של אחת מהעצמות, והוא נגרם בדרך כלל לאחר קבלת מכה חזקה. קיימים סוגי שברים שונים, אך המשותף לכולם הוא פגיעה קשה בעצם, הדורשת החלמה ארוכה מאוד.

לעומת זאת, נקעים נגרמים לאחר מתיחה של אחת מהרצועות השייכות למפרק. מתיחה זו עלולה להיגרם לאחר תנועה לא נכונה או לאחר חבלה, וגורמת לכאב רב בכל תזוזה של המפרק. נקע היא תלונה שכיחה בעיקר אצל ספורטאים, והטיפול בנקעים הוא ארוך ולא קל בכלל.

סוגי שברים

קיימים סוגים שונים של שברים, ועל פי סוג השבר ניתן להתאים את הטיפול ולהעריך את סיכויי ההחלמה של האיבר וחזרתו לפעילות תקינה.

כאשר מופיע שבר, חשוב מאוד להבין האם מדובר בשבר סגור או בשבר פתוח. שבר סגור הוא שבר שלא כולל מעורבות של רקמות נוספות מלבד העצם, ואין חשיפה של העצם לאוויר.

לעומת זאת, שבר פתוח הוא שבר בו העצם חדרה את העור, ונחשפה אל האוויר ובמקרה זה מדובר על מצב קשה יותר המערב סיכונים רבים כמו זיהום ופגיעה ברקמת שריר. ההחלמה משבר פתוח קשה בהרבה, ובדרך כלל מדובר במצב שדורש ניתוח ותקופה ארוכה של טיפולים לשם החלמה.

מלבד זאת, גם לצורת השבירה תפקיד חשוב בהערכת מצב השבר. ניתן להבדיל בין שבר פשוט הכולל קו שבר אחד בלבד, ובין שבר מורכב הכולל מספר קווי שבר או מצבים חמורים יותר כמו ריסוק או דחיסה. בנוסף, שברים במפרק נחשבים לקשים יותר לטיפול וקיימים סוגים אחרים של שבר כמו שבר תלישה בו העצם יוצאת מהמקום לגמרי.

הכאב בזמן שבר ונקע

נקעים ושברים גורמים לכאב רב, המגביל באופן משמעותי את יכולת התנועה. בנקעים, בדרך כלל סובלים מכאב באזור הנקע, נפיחות משמעותית והופעת "סימנים כחולים".

כמו כן, היכולת להשתמש במפרק לאורך כל טווח הפעולה תהיה מוגבלת מאוד, ויורגש כאב עז בכל נסיון להזיז את הרגל או ללכת.

במצבים של שבר ברגל, הסימנים דומים וכוללים גם כן כאב המוחמר בזמן תנועה, התנפחויות ועיוות של העצם הפגועה. בניגוד לנקע, שבר הוא מצב שלא מאפשר הליכה כלל, והכאב המורגש קשה ביותר.

עזרה ראשונה במקרים של שבר ונקע

ללא טיפול מיידי, שבר ברגל או נקע בקרסול עלולים להחמיר ולהביא לתוצאות בלתי הפיכות. בגלל שבעיות אלה נגרמות בדרך כלל מחוץ לבית (מגרש המשחקים, טיולים וכו'), קיימת חשיבות רבה לטיפול הראשוני שניתן עד ההגעה אל בית החולים.

במצבים של שבר, יש לבצע קיבוע של העצם הפגועה ושל הקרסול. הקיבוע יכול להתבצע על ידי ציוד מתאים או באמצעות ענפים חזקים או קרשים שמוצאים בסביבה. בכל מקרה כדאי לבצע קיבוע לקרסול על מנת למזער את תנועת הרגל על ההגעה אל בית החולים.

במקרים של נקע, המצב פחות חמור, וניתן להסתפק בהליכה עם תמיכה ובנסיונות לא להשתמש ברגל הפגועה. בכל מקרה, עדיף לבצע קיבוע על ידי תחבושת אלסטית ולהגיע במהרה לקבלת טיפול.

בשני המקרים, חשוב מאוד להקפיד למנוע שימוש ברגל הפגועה – התנהגות זו תמנע את הכאבים העזים וכן תעזור בשמירה על המצב הקיים ובמניעת התדרדרותו. בנוסף, כדאי מאוד לשים קרח על אזור הפגיעה, שיכול לעזור מאוד להפחית את הכאב.

הטיפול בבית החולים

לאחר ההגעה לבית החולים תתבצע הערכה של מצב הרגל וטיפול מתאים. בדרך כלל הטיפול יתבצע על ידי גיבוס הרגל הפגועה למשך כ-6 שבועות. במקרים קשים, יתבצע ניתוח לתיקון הגפה, ולאחריו גיבוס לפרק זמן ארוך.

במקרים של נקע, פעמים רבות מומלץ לבצע טיפול פיזיותרפי המשמש לחיזוק השרירים והרצועות, הקלה על הכאב ומניעת הופעה נוספת של נקעים באזור.

ראו גם:

אורתופדיה

פלטפוס – כאבי רגליים

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן