אבנים בכליות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אבנים בכליות נוצרות כתוצאה מהצטברות חומרי הפסולת השונים שעוברים בתהליך השתן ועלולות לגרום לכאב רב.

מדובר בתופעה נפוצה ושכיחה ביותר, הגורמת לכאבי בטן קשים ביותר וללא טיפול עלולה אף להוביל לאי-ספיקת כליות.

האבנים בכליות מתחלקות ל-4 סוגים: אבני סידן, אבני סטרוויט, אבני חומצה אורית ואבני ציסטין. אבני הסידן מהוות כ-80% מהאבנים בכליות, ועשויות בדרך כלל מתרכובת של סידן עם זרחן.

אבני חומצה אורית מהוות כ-10% מהאבנים בכליות, ומתאפיינות על ידי מראה חלק, צבע חום ותחושת רכות לעומת האבנים האחרות. אבני סטרוויט הן גדולות (וכואבות) יותר, ועשוייות משילוב של מגנזיום ואמוניה ואבני ציסטין הן צהובות בדרך כלל ומזכירות במראה צורת גביש.

גורמים ליצירת אבנים בכליות

הגורם העיקרי ליצירת אבנים בכליות הוא הצטברות המטבוליטים ואיחודם עד יצירת אבן. תפקיד הכליות הוא סינון הדם והפרשת הפסולת לשתן, ובמהלך הפעילות הכלייתית הבלתי פוסקת מצטברים בה חומרי פסולת רבים שלא הופרשו כהלכה. כתוצאה מכך, נוצרות אחרי תקופה ארוכה האבנים המדוברות.

באופן כללי, אצל כל אחד יכולות להיווצר אבנים בכליות, אך קיימים לכך גורמי סיכון מובהקים שמגבירים את היארעות היווצרות האבנים. לדוגמא, אנשים שאינם שותים מספיק מים נמצאים בסיכון גבוה יותר לפתח אבנים בכליות, משום שריכוז המטבוליטים בדם שלהם גבוה יותר.

כמו כן, אכילת מזון שכולל מעט סיבים או חוסר פעילות גופנית עלול גם כן להגביר את הופעת אבני הכליות, ובכלל, כל כשל בכליות או במערכת העיכול מגביר את הסיכון לכך.

נטילת תרופות (כמו לדוגמא אספירין) ותוספי מזון עשוי גם כן להגביר את הסיכון להיווצרות האבנים. לדוגמא, נטילת סידן או ויטמין D  מגבירים את הסיכון להיווצרות אבני סידן.

מה מרגישים כאשר יש אבן בכליה?

הסימנים המשמעותיים של אבנים בכליה מתחילים להתפתח רק כאשר האבן מספיק גדולה ונתקעת בצינורות השונים. כתוצאה, מתרחשת חסימה של השופכן ועלולים גם להיגרם זיהומים חוזרים בגלל חוסר היכולת להיפטר מהפסולת באופן תקין.

אנשים הסובלים מאבנים בכליות סובלים בדרך כלל מכאבים באזור הגב התחתון והצד, המלווים בבחילות ותחושת צריבה במתן שתן. בנוסף, עלול להופיע דם בשתן ומתלווה לכך חום.

אחד הסימנים החמורים של אבן בכליה הוא מצב שנקרא Renal Colic, או בעברית עווית כלייתית. מדובר במצב בו אבן הכליה חוסמת את השופכן וגורמת להרחבתו, וכתוצאה, הוא מתכווץ בצורה חדה מאוד שגורמת לכאב עז.

טיפול באבנים בכליה

אבנים בכליה עלולות לגרום לכאב עז וכאשר נדרש טיפול מתאימים אותו בהתאם לסוג האבן והסימפטומים שהיא גורמת.

אבנים קטנות – יוצאות בשתן עם מעט עזרה

כאשר מדובר באבנים קטנות, הן בדרך כלל יוצאות בשתן באופן טבעי אך גורמות לכאב רב בנסיונות להוציא אותן. ולכן, בדרך כלל מלווים את הטיפול עם משככי כאבים, על מנת להקל על הסבל שבהוצאתן. מדובר בטיפול שיכול להתבצע בבית ולא דורש אשפוז, וברוב המקרים לאחר הוצאת האבן עם השתן, הכאב מופסק.

במקרים של אבני חומצה אורית שהן אבנים רכות יותר, ניתן להשתמש בתרופות שגורמות  להבססת השתן ולהתמוססות האבנים ולהוצאתן החוצה בשתן. בדרך כלל רצוי להקפיד על שתיית הרבה מים בזמן הטיפול באבנים האלה וגם כאן ברוב המקרים אין צורך באשפוז.

אבנים גדולות – צורך בהתערבות אגרסיבית יותר

כאשר מדובר באבנים גדולות יותר כמו אבני סידן, יש צורך בטיפול כירורגי לשם הוצאת האבן וקיימות טכניקות רבות להוצאת האבנים המבוצעות בהתאם לגודל האבן, מיקומה וצורתה.

על מנת להוציא את האבן ניתן לגרום לריסוקה באופן חוץ גופי על ידי שימוש במכשיר מיוחד, הוצאה באמצעות נפרוסקופ או אורתרוסקופ ובמקרים קשים ביותר על ידי ביצוע ניתוח פתוח. אמנם מדובר בטיפולים פולשניים ולא נעימים, אך לאחריהם המצב משתפר באופן משמעותי והכאב מופסק.

ראו גם:

כאבים בכליות – מהן הסיבות וכיצד לטפל?

תסמונת המעי הרגיז

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן