פיסורה – כאב בפי הטבעת

פיסורה היא פצע ברירית פי הטבעת ונחשבת לתופעה כואבת וקשה מאוד. מדובר על קרע של הרירית הנגרם בדרך כלל על ידי טראומה וגורם לכאבים עזים במיוחד הנגרמים בדרך כלל אחרי היציאה.

איך נוצרת פיסורה?

פיסורה היא בעצם קרע קטן ומקומי ברירית פי הטבעת הנגרמת כתוצאה מטראומה. אחד הגורמים המובילים להיווצרות הפיסורה היא הצואה, שבמקרים של צואה קשה או שלשול בלתי פוסק נגרמות מיקרו-טראומות לרירית פי הטבעת שבסופו של דבר מובילות לקרע כואב.

כך למשל, אנשים שסובלים מעצירות ממושכת המתאפיינת ביציאה קשה אחת לכמה ימים נמצאים בסיכון רב להיווצרות פיסורה. מצד שני, מחלות של שלשולים כרוניים, כמו קרוהן או קוליטיס עלולים גם כן לגרום להתפתחות הפיסורה והכאבים הנלווים.

קבוצה נוספת הנמצאת בסיכון להתפתחות פיסורה היא נשים יולדות. בזמן צירי הלידה ובמהלכם, מופעל לחץ רב על שרירי רצפת האגן ובין היתר נגרמת היצרות של פי הטבעת. לחץ זה עלול לגרום לפיסורה, שמקורה כאמור הוא הלידה.

חשוב לזכור שכל טראומה עלולה להוביל להתפתחות פצעים בפי הטבעת ולגרום לפיסורה, וחשוב לקחת בחשבון מין אנאלי ובדיקה רקטלית כגורמי סיכון גם כן.

למה זה כל כך כואב?

אזור פי הטבעת הוא אזור העשיר בעצבים, ולכן פגיעה ברירית גורמת לכאב רב וממושך. ייתכן שפצע בסדר גודל דומה לא היה גורם לכאב נוראי באיזורי גוף אחרים, אך בגלל המיקום הזה הכאב שנגרם הוא חזק ביותר.

בנוסף, מדובר באזור "ללא מנוחה", המתפקד באופן תמידי – אין כמעט יום ללא מעבר צואה דרך פי הטבעת ואי לכך אין לאזור אפשרות טובה להחלים.

כמו כן, אזור הישבן הוא אזור המעורב בתהליך הישיבה במשך רוב היום, ולכן הכאב לא פוסק לאורך שעות ארוכות.

פיסורה חריפה לעומת פיסורה כרונית

מחלקים את הפיסורה לשתי קבוצות: פיסורה חריפה, הנמשכת מספר שבועות ובסופו של דבר נרפאת, ופיסורה כרונית שנמשכת יותר מ-6 שבועות הגורמת לשינויים אנטומיים ולכן קשה מאוד להחלים ממנה.

הפיסורה הכרונית גורמת לקפלי עור ושינויים פיזיולוגיים ברירית פי הטבעת, ולכן גורמת לבעייתיות קשה בהחלמה, ולעתים דורשת טיפול אגרסיבי יותר מהמקובל בפיסורה חריפה.

מאפייני הכאב בפיסורה והשלכותיו

הכאב הנגרם בזמן פיסורה הוא חזק מאוד וגורם לאי נוחות רבה. מדובר בכאב חד, פועם, המוחמר בזמן מגע פיזי ומקשה מאוד על חיי היום יום. הכאב גורם לקושי בזמן היציאה, אי נוחות במהלך הישיבה ובמקרים הקשים גם בעיות בהליכה ובשינה. כמו כן, לעתים הכאב יכול להקרין לאזורים אחרים באזור האגן ולהחריף את המצב.

כתוצאה מהכאב העז, אורח החיים של הסובלים מהפיסורה משתנה. ראשית, הכאב עלול להוביל לעצירות, וזאת בגלל הפחד מפני הכאב בזמן היציאה. במצבים של כאבים כרוניים, הכאב עלול לגרום לדימום ולהרס מכני של פי הטבעת הנגרם על ידי יצירת רקמת צלקת ושינויים נוספים שמגבירים את הכאב ואת תחושת חוסר הנוחות.

טיפול בפיסורה

הטיפול בפיסורה הוא בדרך כלל טיפול תמיכתי, שמטרתו להקל על הכאב ולהאיץ את ההחלמה מהמחלה. ראשית, לסובלים מפיסורה או לאנשים הנמצאים בסיכון לכך, מומלץ להקפיד על שימוש בנייר טואלט רך ומרופד, ובביצוע אמבטיות חמות לאזור (גורמות להרחבת פתח פי הטבעת). כמו כן, משחות מאלחשות או משככות כאבים יכולות לספק הקלה זמנית ברגעים קשים.

כאשר מדובר בפיסורה כרונית, משתמשים בטיפולים אגרסיבים יותר כמו שימוש במשחות המכילות חומרים המרחיבי כלי דם, כמו ניטרוגליצרין. השימוש במשחות אלה מאפשר את הגברת זרימת הדם לאזור ומחיש את התרפאות הפצע. טיפול נוסף המוצע הוא הזרקת בוטוקס לאזור הספינקטר האנלי, המשמש להרפיית פי הטבעת ולהקלה על הכאב שגורמת הפיסורה.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן