מהם כאבי גדילה?

כאבי גדילה הם כאבים המופיעים אצל ילדים ומתבגרים, וקשורים לתהליך הגדילה. הכאב מופיע בדרך כלל בשתי הרגליים, ובעיקר בשעות הלילה, וגורם לפגיעה באיכות השינה ולתסכול רב.

הסיבה לכאבים עדיין לא ידועה, אבל ייתכן שכאבי הגדילה נגרמים בעקבות סף כאב נמוך במיוחד, הקשור למצב הנפשי הרגיש המאפיין את גיל ההתבגרות.

כאבי גדילה הם מצב נפוץ מאוד, שחולף לאחר תקופת הצמיחה, ולא אמור להדאיג,  אך למרות זאת מדובר בכאב עז שגורם לירידה באיכות החיים של הנערים.

לצערנו הרב עדיין אין טיפול מוכח לבעיה, אך ניתן בהחלט להקל על המצב על ידי פעולות פשוטות המבוצעות לפני השינה, כמו חימום האזור, עיסויים או שימוש במשככי כאבים ללא מרשם רופא או בתרופות עם מרשם רופא.

התבטאות הכאב

כאבי הגדילה מתבטאים ככאב חריף בשתי הרגליים בו זמנית, המופיע בחלק הקדמי של הירכיים או מאחורי הירכיים. מדובר בכאב חזק ופועם שעלול לגרום בנוסף לכך לכאבי בטן וכאבי ראש. כאבי הגדילה מתחילים לקראת שעות הערב וחולפים בבוקר, ולעתים קרובות גורמים לכאב נוראי שמפריע במהלך השינה.

מי נמצא בסיכון לכאבי גדילה?

מקורם של כאבי גדילה עדיין אינו ידוע, אך עם זאת עומס על השלד עלול להחמיר את הכאב. נערים שעוסקים בפעילות גופנית מאומצת, מפעילים עומס רב על מערכת השרירים והשלד, שמחמיר באופן משמעותי את כאבי הגדילה במהלך הלילה. אחת התאוריות לגבי הסיבה לכאב מדברת על כך שהכאב נוצר בשעות הלילה בגלל "שימוש יתר" בשרירים במהלך היום, והפחתת הפעילות הגופנית תוביל גם להפחתת הכאב.

כאבי הגדילה יכולים להתחיל כבר בגיל שנתיים, והם נפוצים יותר אצל בנות. התקופה בה כאבי הגדילה מופיעים משתנה, ויכולה להימשך עד שמסתיימת הגדילה, בסוף גיל ההתבגרות.

טיפול בכאבי גדילה

כאבי הגדילה הם מצב חולף שלא גורם לסיבוכים קשים ועל כן בדרך כלל לא נוטים לטפל בו. מדובר בכאבים שלא גורמים לבעיה בתפקוד היום יומי (בגלל שמופיעים בלילה), או שעלולים לגרום לנזקים ארוכי טווח וזה בהחלט מצב ש"ניתן לחיות איתו".

עם זאת, במקרים רבים כאבי הגדילה גורמים סבל רב, וחשוב לזכור שמדובר בילדים שקשה להם מאוד לעמוד בכאב.

למרות שאי אפשר להגיע לריפוי מלא של כאבי הגדילה, אפשר בהחלט לתת טיפול תומך שישפר את המצב ויפחית את הכאב. בעזרת פעולות פשוטות ביותר ניתן להקל על התחושה הנוראית ולשפר את איכות החיים ואת ההרגשה של הילדים.

עיסוי ברגליים

ילדים ונערים רבים מגיבים בצורה מצויינת למסאז' עדין ברגליים, בעיקר באזור שכואב. ביצוע העיסויים גורם להזרמת דם מוגברת לרקמות הכואבות ומשפר באופן ניכר את רגישות האזור לכאב. באמצעות עיסויים ניתן להפחית את הכאב ולשפר את ההרגשה הכללית של הילדים, ובמקרים רבים ביצוע העיסוי לפני השינה עוזר לתהליך ההירדמות ומונע התעוררות מוקדמת בגלל כאב.

חימום האזור

חימום של האזור הכואב יכול לשפר באופן משמעותי את התחושה באזור ולהפחית את הכאב. באמצעות החימום ניתן להרגיע את השרירים ולגרום להרגשה טובה יותר. כדאי מאוד לחמם את האזור באמצעות כרית חימום או בקבוק חם לפני השינה, ולעשות זאת עד שהילד נרדם. בדרך זו, אפשר בהחלט להקל על הכאב הנגרם במהלך הלילה.

שימוש במשככי כאב

במקרים חמורים ביותר בהם הכאב גורם להפרעות שינה, או מונע מהילד להירדם ניתן להשתמש בתרופות לשיכוך כאבים. אין צורך להשתמש בתרופות חזקות מדי, וניתן להסתפק בתרופות שניתן לרכוש ללא מרשם, כמו איבופרופן (אדוויל, נורופן) או אקמול. בגלל שמדובר בילדים חשוב מאוד להקפיד על המינון המתאים, ובכל מקרה עדיף להתייעץ עם רופא לפני תחילת השימוש בתרופות.

אולי יעניין אותך גם:

כאבים כתוצאה מתסביב האשך: כיצד ניתן לטפל בבעיה?

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן