סרטן היא מחלה ארורה ושהסיכוי שכל אחד מאיתנו מכיר מישהו שחלה, נאבק או מת ממחלה זו גדול מאוד. לא רק זאת, אצל רבים מאיתנו קיים חשש כלשהו שיתגלה אצלנו או אצל קרובנו גידול סרטני.
גורמים לכאב סרטני
רב הכאבים המלווים את מחלת הסרטן נובעים מהגידול או הגרורות שלו, משום שאלה לוחצים על איברים שונים בגוף, או יוצרים דלקת סביב הרקמות. כאבים אלה הם עמומים, ומתחזקים בזמן תנועה. כאשר הגרורות הן בעצמות נוצרות דלקות ושברים בעצמות.
ישנם גם גידולים הלוחצים על עצבים, וגורמים לכאבים חדים ופתאומיים. בנוסף, הטיפולים הכימותרפיים עשויים לגרום לכאב עקב רגישות עזה לזיהומים, והיווצרות של כיבים.
טיפול בגורם לכאב במהלך המחלה
כאשר הגורם לכאב הוא דווקא הטיפולים במחלה, מעטים המקרים בהם אפשר לבחור טיפול שונה שיכאיב פחות, ולכן החולים נאלצים להמשיך להתמודד עם הכאב בכל תקופת המלחמה במחלה, גם אם הגורם המקורי לכאב מצטמצם.
טיפול תרופתי בכאב
כאשר החולים סובלים מכאבים בעוצמה גבוהה, ואפילו גבוהה ביותר, ישנן תרופות משככות כאב שדורשות מרשם של רופא. תרופות אלה, מקבוצת האופיאטיים כוללות את המורפיום ודומיו.
במקרים קיצוניים וחריגים, כאשר התרופות שצויינו אינן מועילות, ישנן תרופות מקבוצות אחרות, הניתנות בזריקות ויכולת להקל את הכאבים. לדוגמא, לעיתים נעשה שימוש באפידורל היוצר שיתוק של התחושה, וכך גם מעלים באופן זמני את הכאב.
שימוש במריחואנה רפואית
משרד הבריאות מכיר במחלת הסרטן כמחלה יוצרת כאב, ולכן מאפשר הגשת בקשה מהאונקולוג המטפל לטיפול בכאבים באמצעות שימוש במריחואנה רפואית. המריחואנה משמשת הן כמשכך כאבים, והן כנוגד דלקת, ולכן יכולה לעזור במקרים רבים של כאבים קשים. מריחואנה נעימה יותר לשימוש, וגם זולה יותר בהשוואה למשככי כאבים אחרים.התערבויות פסיכולוגיות
למרות שברור שהכאב הסרטני נובע מהמחלה או הטיפול בה, והוא אינו תופעה פסיכולוגית, להתערבות פסיכולוגית המתמקדת בהתמודדות עם הכאב יכולה להיות השפעה חיובית הן על תחושת הכאב והן על הרגשות הנפשיים המתלווים לכאב, ולמחלה באופן כללי. בנוסף, ישנם טיפולים התנהגותיים (כמו ביופידבק) שמטרתם להעלות את סף הכאב, ובכך להקל על החולים.