כאב הוא תופעה חיונית לחיינו, אך כזו הגורמת לנו סבל רב. אחד הקשיים בתיאור של כאב, הוא היותו של הכאב חוויה סובייקטיבית. אין לנו באמת מילים שיכולות לתאר את סוג הכאב או את עוצמתו, כך שנוכל ליצור שפה משותפת בנושא בין אנשים.
לכן, אי אפשר להניח שאדם שסובל ממחלה מסוימת חש כאב באופן דומה לאדם אחר החולה באותה מחלה. חייבים להכיר בכך, שחווית הכאב היא משמעותית- אך אין דרך אובייקטיבית לתאר אותה.
חשיבות תיאור הכאב
בנוסף, הצוות הרפואי במרפאות הכאב מעוניין להקל על אדם הסובל מכאבים, אך לא לתקוף את הבעיה הגורמת לכאב באופן מידי. אין סיבה לתת טיפול תרופתי חזק לכאב קל. לכן, מנסים הרופאים והצוותים הסיעודיים להבין מהי מידת הכאב אותו חש החולה, על מנת להתאים טיפול מספק, אך שאינו מוגזם.
סולמות כאב
סוגי סולמות כאב
סולם כאב ויזואלי מספרי
לעיניו של המטופל מוצג סולם מספרי, בו מספרים המייצגים רמות שונות של כאב. למשל: 0-לא כואב, 1- כאב קל……..9- כאב בלתי נסבל). על המטופל לציין את המספר המתאר את רמת הכאב שהוא חש.
סולם כאב ויזואלי מילולי
סולם כאב ויזואלי מאויר
ישנם סולמות בהם איורים מתארים רמות שונות של כאב.
סולמות כאב מורכבים
הסולם של פרדיי עושה שימוש בצילום וידאו ארוך של החולה, ולאחר מכן ספירה של התנועות המבטאות כאב, ומדידת פרקי הזמן ביניהן. ניתוח זה מאפשר הצבה על סולם של עוצמת כאב.
יש לציין, שבסולמות מורכבים אלה נעשה שימוש בדרך כלל באנשים אשר סובלים מכאבים כרוניים, ולא באופן שוטף תוך קבלת טיפול רפואי.מצבים בהם משתמשים בסולמות הכאב
מתוך ההכרה במשמעותו של הכאב הן עבור המטופל, והן כבעל ערך דיאגנוסטי עבור הרופאים, סולמות הכאב השונים נעשים נפוצים יותר ויותר בשימוש. למעשה, בשנים האחרונות נעשה שימוש בסולמות כאב בכל חדרי המיון והמחלקות בארץ. בכל מפגש עם הצוות הסיעודי או הרפואי, מתבקשים החולים לציין את רמת הכאב שהם חשים, בדרך כלל על גבי סולם מספרי.מדד זה, המתווסף למדדים הגופניים הקלאסיים (חום, לחץ דם וכד'), מאפשר לעקוב אחרי מצבו של החולה, אחרי ההשתפרות או ההתדרדרות במצבו, וכן להתאים לו טיפולים תרופתיים הולמים.