כאב הוא תחושה באיזור מסוים בגוף אשר שולח אותות ופולסים חשמליים שמגיעים דרך מערכת העצבים אל המוח. המוח מפרש את אותם אותות, ואומר לנו שמה שאנחנו מרגישים זה כאב. במובן זה, כאב הוא למעשה פרשנות של המוח. הפרשנויות של המוח על כל רבדיו, הן גם מה שאנחנו מכנים 'נפש'. מכיוון שכל התהליכים הנפשיים, הפסיכולוגיים והגופניים מתרחשים במוח, רק טבעי לחבר בין הגוף והנפש.
השפעת הכאב על הנפש
במרפאות כאב, חלק מהצוות הרב מקצועי כולל פסיכולוג המתייחס להיבטים הרגשיים של הכאב. כאב (כרוני או אקוטי) עלול לגרום לחרדה ועלולות לצוץ שאלות כגון עד מתי הכאב ימשך, מה משמעות הכאב, כיצד הכאב עשוי להשפיע על המשך חיי והאם יחמיר בעתיד.
דיכאון נובע מירידה ביכולת התפקוד, מפגיעה באורחות החיים ובהרגלים ומהצורך להתמודד באופן מתמיד עם תחושות קשות של הגוף. מחקרים מראים שקשה לשמור על אופטימיות, על הומור ועל שמחת חיים כאשר צריך להתמודד עם כאב.
השפעת הנפש על הכאב
למרות שלסף הכאב יש בסיס ביולוגי (שילוב של תכונות גנטיות, וחוויות של כאב מהילדות המוקדמת), גם לנפש יש השפעה עליו. ראשית, חברות שונות מתייחסות באופן שונה לכאב ולביטוייו, כך שאנשים מרקע תרבותי שונה מתייחסים באופן שונה לתחושה של כאב. בנוסף, גם לאישיותו של האדם ולדרכי ההתמודדות שלו יש השפעה על חווית הכאב.
טיפול פסיכולוגי להתמודדות עם כאב
כאמור, אנשים שמגיעים לטיפול במרפאות כאב, מופנים גם לקבלת טיפול בתחום בריאות הנפש. אין בכך כדי לומר שמי שסובל מכאב כרוני הוא "משוגע" או ש"הכאב נמצא אצלו בראש".
טיפול נפשי בכאב יכול להיערך בצורה פרטנית, בטיפול קבוצתי או בקבוצת תמיכה. חשוב להתאים את הטיפול לחולה על מנת שיתאפשר לו מקום בו הוא יכול לבטא את מכאוביו ואת רגשותיו בלי חשש מביקורת. בנוסף, שתהיה שיטת טיפול שתאפשר שינויים בתפיסה, חיזוק הקשר בין הגוף לנפש, ולעיתים גם התערבות המאפשרת העלאה של סף הכאב. קיימות שיטות טיפול בכאב מסוג אלו כמו ביופידבק שמטרתן שינוי בתפיסת החולה וקבלה של הכאב והתמודדות עימו.