כאב מופיע אצל ילדים מסיבות שונות: צמיחת שיניים, גזים, חבלות, כאבי גרון, כאבי אוזניים, שיעול ועוד.ילדים רגישים ביותר לכאב, ולכן הכאב עלול להשפיע עליהם באופן משמעותי ולמנוע מהם לתפקד כשורה במהלך היום יום ואף לגרום לפגם התפתחותי כאשר מדובר בתינוקות.
על מנת להקל על הכאב בילדים משתמשים ב-2 תרופות עיקריות ללא מרשם רופא: אקמול, ואיבופרופן שעוזרות להקלה על כל סוגי הכאב. כאשר הטיפול בתרופות אלה מתבצע בצורה נכונה, הוא מקל בצורה יפה על הכאב ולא גורם נזקים לטווח הארוך. מלבד זאת, ניתן כמובן להשתמש בתרופות נוספות, ספציפיות יותר, במטרה להקל על הכאב ולשפר את המצב.
אקמול לילדים
המינון המקובל הוא על 15 מ"ג על כל ק"ג משקל של הילד, ולא מומלץ לעבור מינון זה. כמו כן, אקמול לילדים יכול להגיע בצורת טיפות או נרות, וכדאי להתייעץ עם רופא הילדים לגבי דרך מתן התרופה והמינון.
איבופרופן לילדים
שימוש באיבופרופן יעיל בעיקר כנגד כאבים דלקתיים, ופחות טוב להורדת חום ואסור לשימוש מתחת לגיל חצי שנה. גם כאשר מדובר באיבופרופן חשוב להקפיד על המינון המומלץ ולהשתמש בו בצורה מושכלת. כאמור, חשוב מאוד להקפיד על מתן התרופה בצורה מדוייקת, ולהתייעץ עם הרופא לגבי המינון המומלץ.
הרחקת תרופת אספירין מילדים
שימוש באספירין לשיכוך הכאבים אצל ילדים מתחת לגיל 18 עלול לגרום לתסמונת הנקראת Reye's Syndrome שעלולה לגרום למוות.
ולכן, חשוב מאוד להרחיק את האספירין מהישג ידם של ילדים, ובאופן כללי לזכור שלא מומלץ לתת תרופות ללא התייעצות עם רופא.
טיפות אוזניים
ילדים רבים סובלים מכאבי אוזניים, בהם ניתן לטפל בקלות על ידי טיפות אוזניים. ברוב המקרים, אין צורך לטפל בדלקת האוזניים והיא עוברת מעצמה, אך במיוחד אצל ילדים כדאי מאוד להעניק טיפול שמקל על כאב האוזניים וניתן על ידי טיפות. טיפות כמו אוטידין או טיפות מסוגים שונים יכולות לשפר את ההרגשה הכללית ולהקל על הכאב הרב שנגרם כתוצאה מדלקת האוזניים. עם זאת, חשוב לזכור שהטיפות לא מרפאות את הדלקת אלא רק מקלות עליה, ולכן חשוב מאוד להגיע אל הרופא לבדיקה בכל מקרה של דלקת אוזנים.סירופ נגד שיעול
ילדים רבים סובלים משיעול רב במהלך הילדות, ומטופלים על ידי סירופ נגד שיעול. הסירופ מכיל חומרים שונים שמקלים על השיעול ועוזרים לשיפור המצב הכללי ומצב הרוח, אך בחלק מהמקרים מדובר בתרופות בעלות פוטנציאל התמכרות.חלק מהתרופות נגד שיעול שניתנות לילדים מכילות קודאין, שהוא חומר אופיאטי בעל פוטנציאל התמכרות רב. ולכן, חשוב להמעיט בשימוש בתרופות שמכילות קודאין, ולשמור אותן למקרים קשים במיוחד. עם תרופות אחרות שעוזרות לכיוח ולהוצאת הליחה אין בדרך כלל בעיה וניתן להשתמש ללא הגבלה.
ראו גם: