כמעט כל אחד מאיתנו סובל מכאבים מסוגים שונים – כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי מחזור וכאבים מסוגים נוספים. מלבד התחושה הלא נעימה שנגרמת בזמן הכאב, כאבים חזקים יכולים לגרום לבעיה חמורה בתפקוד היום יומי, ולגרום לנו לא להיות במיטבינו.
NSAIDs – נוגדי דלקת שאינם סטרואידים
משפחת התרופות הנפוצה ביותר לשימוש להקלה על הכאב היא NSAIDs – Non Steroidal Anti Inflammatory Drugs. אלה תרופות שמעכבות מנגנונים שונים שגורמים ליצירת הדלקת והכאב, ובכך מקלות באופן משמעותי על הכאב. התרופות ממשפחת ה-NSAIDs מעכבות מנגנון שנקרא COX, שתפקידו לייצר את הפרוסטגלנדינים – חומרים שתפקידם להגביר את הכאב ואת המנגנון הדלקתי.
תופעת הלוואי המרכזית של NSAIDs היא כיבי קיבה – בעקבות מנגנון הפעולה של התרופות קיים סיכון גבוה יותר להיווצרות כיבי קיבה, ולכן חשוב מאוד לקחת אותן אחרי האוכל. במקרים של שימוש כרוני בתרופות מסוג זה, עלול בהחלט להיגרם כיב קיבה ולכן חשוב להיזהר מכך.
מעכבי COX2 (NSAIDs מהדור החדש)
הסיכון העיקרי בשימוש ממושך בתרופות אלה הוא בעיות קרדיווסקולריות ולכן הן אינן מומלצות בשימוש ארוך טווח לאנשים שבסיכון (סובלים מיתר לחץ דם, מעשנים כבדים, סובלים ממחלת לב אחרת וכו').
תרופת אקמול
הסיכון העיקרי של שימוש באקמול הוא פגיעה בכבד, שמתבטאת לאחר נטילת כמויות גדולות מאוד של אקמול. עם זאת, במינון נמוך אקמול לא גורם לתופעות לוואי רציניות ונחשב לתרופה טובה מאוד.
תרופות ממשפחת האופיאטים
הבעיה העיקרית בתרופות מסוג זה היא פוטנציאל התמכרות גבוה – לאחר שימוש ממושך בתרופות ממשפחת האופיאטים, החולים מפתחים תלות בשימוש בתרופה ולא מסוגלים להסתדר בלעדיה.
ולכן, שימוש בתרופות כמו מורפין מתבצע בדרך כלל לפרקי זמן קצרים, ובמקרים של כאבים חריפים ביותר, כמו לדוגמא לאחר ניתוח או לאחר פציעות קשות. כמו כן, משתמשים בתרופות כאלה בחולים סופניים, כאשר המטרה היא לגרום להקלה על הכאב ולהפחית את הסבל אותו הם עוברים.מנגנון הפעולה של אופיאטים כולל הפעלת קולטנים מסוג Miu, שגורמים להפחתת הכאב המורגש ולתחושה טובה. באמצעות מנגנון פעולה זה, מצליחים האופיאטים להפחית בצורה משמעותית את הכאב, ולהקנות לסובלים ממנו תחושה טובה.
אולי יעניין אותך גם: חוקרים ישראלים ממכון וייצמן מציעים גישה טיפולית חדשה בכאבים כרונייםהאם משככי כאבים מסכנים את הלב?
כאב ריבאונדי – מהו? וכיצד ניתן לטפל בו?