כאב נוסיספטיבי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

כאב

כאבכאב נוסיספטיבי הוא כאב שמקורו בפגיעה ברקמות שונות. נוסיספטורים, הם מרכיבים המעבירים סיגנל של כאב לאחר פגיעה כלשהי ברקמות, כמו רקמת השריר, העצם, העור ואיברים פנימיים אחרים.

הכאב הנוסיספטיבי הוא אם כן הכאב ה"קלאסי", הנגרם לאחר פגיעה באיברים (לעומת כאב נוירופתי הקשור לפגיעה בתאי עצב).

מהם הנוסיספטורים?

נוסיספטורים הם קצוות עצבים הממוקמים ברקמות שונות וגורמים לתחושת הכאב. לדוגמא, על העור ניתן למצוא נוסיספטורים אשר מעבירים תחושת כאב לאחר חתך או פציעה. הנוסיספטורים חשים בשינוי בשלמות הרקמה או בעיוותה, ומעבירים אל המוח מידע לגבי הכאב, ובכך גורמים להפקת הכאב.

קיים הבדל בצפיפות הנוסיספטורים בין איברים שונים בגוף, כך שבעור יש כמות גדולה של נוסיספטורים בצפיפות גבוהה מאוד, ולעומת זאת באיברים הפנימיים כמות הנוסיספטורים קטנה יותר.

לנוסיספטורים תפקיד חשוב מאוד בתפקודו התקין של הגוף מכיוון שלהעברת הכאב חשיבות רבה ביכולת ההישרדות שלנו וההתרחקות מגורמים מזיקים.

מאפייני הכאב הנוסיספטיבי

כאב נוסיספטיבי מופיע באזור הפגוע, ויכול להתבטא ככאב דוקר, כאב לוחץ, כאב מגרד או כאי נעימות.

לאחר שהפגיעה ברקמה מחלימה, בדרך כלל הכאב חולף וניתן לחזור לחיות ללא תחושת כאב. הכאב הנוסיספטיבי יכול לתאר מגוון סוגים של פגיעה באיברים, כמו שברים, שריטות, כוויות, דלקת, שינויים במיקום וכו' – כל אלה גורמים לביטוי כאב שמטרתו להראות לנו ש"משהו לא בסדר".

שני סוגים של כאב נוסיספטיבי

מכיוון שקיים הבדל בין כמות הנוסיספטורים בין האיברים הפנימיים לחיצוניים, קיימים שני סוגי כאב נוסיספטיבי:

  • כאב סומטי – כאב ממוקם וחד, הכולל שטח מצומצם על פי האיבר הפגוע. כאב מסוג זה מופיע בדרך כלל בפגיעות בפריפריה של הגוף, כלומר בעיקר בעור, בעצמות ובשרירים, המכילים כמות גדולה וצפופה יחסית של נוסיספטורים.
  • כאב ויסצרלי – כאב עמום הכולל שטח נרחב יותר מהאיבר הפגוע. כאב זה מופיע לאחר גירוי של תאים נוסיספטיבים הנמצאים באיברים הפנימיים, אשר מעבירים את המידע בנוגע למיקום הכאב בצורה פחות מדוייקת בגלל פיזורם הרב וכמותם הקטנה.

אחת הדוגמאות החשובות המתארות את ההבדל בין שני סוגי הכאב היא הדוגמא של דלקת בתוספתן: מכיוון שהתוספתן הוא איבר פנימי, הכאב המופק כתוצאה מהדלקת הוא כאב ויסצרלי, הגורם לכאב בטן עמום במרכז הבטן.

לאחר פרק זמן מסוים, הדלקת הופכת לחריפה יותר ומערבת את קרום הצפק אשר מעורבותו גורמת להופעה של כאב סומטי  – כאב הממוקם לבטן הימנית התחתונה, ונחשב למאפיין חשוב מאוד של דלקת בתוספתן.

ההבדל בין כאב נוסיספטיבי לכאב נוירופתי

כאשר מופיע כאב, חשוב מאוד להבין האם הוא כאב נוסיספטיבי או נוירופתי. בעוד כאב נוסיספטיבי מעיד על פגיעה ברקמות, כאב נוירופתי מעיד דווקא על פגיעה בתאי העצב, והטיפול בשני סוגי הכאב הוא כמובן שונה. קיימים מספר הבדלים חשובים בין תחושת הכאב בשני המקרים:

  • כאב מסוג שונה – כאב נוסיספטיבי הוא לרוב כאב לוחץ או דוקר, ומצד שני כאב נוירופתי הוא כאב שורף אשר בדרך כלל גורם לתלונות על הופעת "זרמים".
  • משך הכאב – כאב נוסיספטיבי חולף לאחר שהנזק לרקמה התרפא, בעוד כאב נוירופתי הוא כרוני (מכיוון שקשה מאוד לשקם את תא העצב הפגוע).
  • הגורם לכאב – כאב נוסיספטיבי יופיע כאמור בשל פגיעה ברקמה, בעוד כאב נוירופתי מופיע לרוב לאחר מחלות רקע שונות כמו לדוגמא סכרת.

הטיפול בכאב הנוסיספטיבי

הטיפול בכאב מסוג זה מתבסס כמובן על ריפוי האיבר הפגוע. בנוסף, ניתן להשתמש בתרופות להקלה על הכאב, כמו תרופות ממשפחת NSAID (אדוויל, אטופן ואחרות) או לכאבים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן