כאבי מחזור

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

תופעה נפוצה מאוד אצל נשים בגיל הפוריות הם כאבי מחזור – כאבים שמופיעים בזמן הוסת ולפניה ומתבטאים בכאב עמום, פועם המלווה בכיווצים.

חומרת הכאב משתנה בין נשים שונות, ובעוד לחלק מהנשים כאבי המחזור כלל "לא מזיזים", אצל נשים אחרות (ובמיוחד לצעירות) מדובר בכאב קשה ביותר שמפריע באופן ישיר לפעילות היום יומית. באופן כללי, כאבי המחזור מופחתים ככל שהגיל עולה, ובמקרים רבים נעלמים לאחר הלידה הראשונה.

הגורמים לכאבי המחזור

במהלך הוסת, הרחם מתכווץ על מנת לאפשר את הוצאת הדם החוצה דרך הנרתיק. התכווצויות אלה נלוות לתהליך דלקתי ולהפרשת פרוסטגלנדינים שמעודדים את כיווץ שריר הרחם ומגבירים את חומרת הכאב.

כמו כן, ההתכווצויות החזקות גורמות לכיווץ כלי הדם הקטנים המזינים את הרחם, וכתוצאה, נגרם כאב על רקע איסכמיה – חוסר אספקת דם זמני.

ברוב המקרים, כאבי המחזור מבטאים כאב פיזיולוגי, שנגרם על רקע ההתכווצות הטבעית של הרחם במהלך הוסת.

עם זאת, קיימים גם מקרים פתולוגים שמגבירים את כאבי המחזור, ואלו בדרך כלל מחלות גיניקולוגיות שונות כמו אנדומטריוזיס. במידה וכאבי המחזור חמורים מאוד, יש לבדוק האם קיימת מחלת רקע שגורמת לכאב, ואם כן יש לטפל בה בהקדם.

התבטאות כאבי המחזור

כאב המחזור מתבטא ככאב עמום, פועם ומתכווץ – כלומר, לא מדובר בכאב ממוקם אלא בכאב כללי מאוד שמופיע בפעימות.

כאבי המחזור מופיעים באזור הבטן התחתונה, אך במקרים רבים גם יכולים להקרין לגב התחתון ולירך.

מלבד כאבי הבטן, נשים רבות מתלוננות על בחילה והקאות במהלך ימי המחזור, ועל הזעה וסחרחורת, שמגבירים את ההרגשה הרעה ומפריעים עוד יותר להמשך התפקוד היום יומי.

גורמי סיכון לכאבי מחזור מוגברים

כאב המחזור משפיע בצורה שונה על נשים שונות, וקיימים מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכויים שהכאב יופיע בצורה מוגברת.

ראשית, כאבי המחזור מתבטאים בצורה קשה ביותר אצל נשים הצעירות מגיל 20. מדובר בשנים הראשונות של המחזור ובנערות אצלן המחזור עדיין לא סדיר, ואיתו התבטאות הכאב רבה מאוד.

כמו כן, אצל נשים אצלן המחזור מופיע מתחת לגיל 11 או שהדימום רב מאוד או לא סדיר קיים סיכוי רב לכאבי מחזור מוגברים.

מלבד זאת, לפני הלידה הראשונה כאבי המחזור מתבטאים בצורה קשה יותר, והיסטוריה משפחתית של כאבי מחזור משפיעה גם כן על הסיכויים לכאבים.

וחשוב לזכור, שבדומה למצבים רפואיים נוספים, עישון מגביר באופן משמעותי את כאבי המחזור ולא מומלץ בשום שלב בחיים.

המשך הבירור בנוגע לכאבי מחזור

בירור של אישה המתלוננת על כאבי מחזור מתחיל כמובן בבדיקה גיניקולוגית בה שוללים ממצאים חריגים, דלקות ופתולוגיות שונות באזור האגן ומערכת הרביה.

במידה וקיים חשש שכאבי המחזור מושפעים מסיבה אחרת, מתבצע בירור מעמיק יותר הכולל בדיקות הדמיה כמו אולטרסאונד,  CT או MRI. בבדיקות אלה בודקים לעומק את האיברים השונים באגן, במטרה לאתר בעיות.

הבדיקה הנפוצה ביותר היא כמובן בדיקת אולטרסאונד, המספקת לרופא אפשרות לבדוק את האיברים הפנימיים בצורה יעילה ובטוחה. במידה ובדיקה זו לא מספיקה או שיש צורך בבדיקה מעמיקה יותר עוברים לבדיקות ברזולוציה גבוהה יותר כמו CT  או MRI.

כמו כן, ניתן כמובן לבצע בדיקות פולשניות יותר שיאפשרו להגיע לאבחנה המדויקת אך ברוב המקרים אין צורך בהן.

הטיפול בכאבי מחזור

כאבי המחזור הם בעיה נפוצה, אך ניתן לטפל בה בקלות יתרה. כדורים לשיכוך כאבים, כמו אדוויל, נורופן, אופטלגין וכו', יכולים להפחית את כאבי המחזור באופן משמעותי, ולהקל על הכאבים הקשים למספר שעות.

כמו כן, נטילת גלולות למניעת הריון גורמת להסדרת המחזור החודשי ולהפחתת כאב, ומומלצת מאוד לנשים הסובלות מאוד מכאבי המחזור ולא מתכננות להיכנס להריון.

חשוב לזכור שנשים רבות סובלות מכאבי המחזור, אך ניתן להתגבר עליהם בקלות רבה עם טיפול פשוט ובטוח ביותר.

ראו גם:

כאב בעקבות ביוץ

שיטות טבעיות לטיפול בכאבי מחזור

כאב בעת קריעת הבתולים ולאחריה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן