כאב בכליות

כליותהכליות אשר ממוקמות בבטן האחורית, הינן איברי הסינון היעילים ביותר של מערכת השתן. הכליות אוגרות ומפרישות את כל אותן חומרי פסולת לא רצויים מהגוף, וכך הן שומרות על מאזן נפח הדם ומשק הנוזלים.

כאבי כליות יופיעו, לרוב, כאשר ישנה דלקת או אבנים בכליות. כאב זה מופיע בחלק הגב התחתון, או במותניים.

כאבים אלה, אשר אינם ספציפיים, יש לבדוק היטב לסיבתם וגרימתם. על הרופא לבצע אבחנה מבדלת בין מספר גורמים (כמו למשל שרירים מכווצים או טראומה אשר התרחשה באזור זה), לפני שהוא מחליט אם מקור הכאבים הינו מהכליות.

בדרך כלל כאבים אשר מקורם בבעיות אלו יהיו קיצוניים מאד, ויוגדרו על ידי החולים כבלתי ניתנים לנשיאה. כאשר הם נשאלים על דרגת הכאבים על גבי סקאלה, הם נוטים למקם את הכאב כקיצון.

כאבים אלה עלולים להיות מוקרנים לכל הגב, לרגליים ואף למפשעות (במקרה של אבנים בכליות). בכל כאב אשר מופיע באזורי הכליות מכל סיבה שהיא, יוסבר למטופל על חשיבות השתייה המרובה. שתייה מספקת עשויה להיות מניעתית בכדי לנסות למנוע הישנות של מקרים אלה.

 הסיבות לכאבי כליות

ישנם שני גורמים עיקריים לכאבי כליות. הם עלולים להיות כתוצאה מדלקת בכליות (פיילונפריטיס), אשר הינה סיבוך של דלקות שתן אשר התפתחו לאורך זמן ללא טיפול. במקרה זה הכאב יורגש בצורה עמומה, ויתלווה למספר מאפיינים של זיהום, כמו למשל עליית חום, צריבה, תכיפות ודחיפות במתן השתן.

בדרך כלל האנשים אשר יסבלו מדלקת בכליות, סבלו מדלקות שתן חוזרות בעבר, כך שהאבחון, על פי רוב ייעשה על בסיס סיפור המקרה.

הדלקת אשר מקורה בשלפוחית השתן, נוטה להחמיר עם הזמן ולעלות אל עבר אזור הכליות. במצב זה, ניתן לפעמים לראות דימום בשתן.

הגורם השני עלול להיות כתוצאה מאבנים בכליות. כאבים אל הינם גליים אך חדים, ומופיעים בהתקפות, כביטוי לתזוזת האבנים הנמצאות בשופכן וחוסמות את צינוריות השתן.

כאבים אלה נקראים "עווית כלייתית" (renal colic) ולפעמים הם אף מקרינים על איברים מרוחקים כמו הבטן או האשכים.

בדרך כלל, אבנים בכליות מאפיינים גברים יותר מאשר נשים, בני 40-60. הסיבות לאבנים בכליות אינן ידועות די צורכן, אולם ידוע כי שתייה מרובה, במיוחד בתנאי חום קיצוני, עשויה להוריד את התחלואה מתסמין זה. יש הגורסים כי למרכיב התזונה, ישנו תפקיד חשוב בהיווצרות האבנים, ולכן שינוי תזונתי יכול להוות גם שיטת טיפול לאחר שנוצרו האבנים.

הטיפול בכאבי כליות

הטיפול בבעיות אלו חייב להתמקד בגורם הבעיה, ולהיות מהיר, מיידי ומקצועי. בדרך כלל, כאשר מופיע הכאב, יש לפנות לרופא, אשר יוכל להדריך על המשך הטיפולים או המשך בירור הסיבה.

חשוב להסביר לרופא על אופן הכאב, תדירותם, וזמן הימשכותם. לאבחון סופי של הבעיה יידרש המטופל לעבור בדיקת דם, בדיקת שתן, ובמקרה הצורך צילומי CT  או אולטראסאונד. על פי בדיקות אלו, יהיה אפשר לתת אבחון כמעט וודאי בנוגע לסיבת הכאבים.

אם תתברר סיבת הכאב כדלקת, יוחל טיפול אנטיביוטי, אשר בדרך כלל יהיה ממושך. כמו כן, יושם דגש על אנטיביוטיקה מתאימה וספציפית, על מנת למנוע מצב של חזרת הדלקת. למטופל יוסבר אופן מניעת דלקות כליות בעתיד.

במצב של אבנים בכליות, תיעשה הערכה מחודשת של גודלן ומידת ההפרעה שלהן לכליות. פעמים רבות, כאשר האבנים הינן קטנות ונדמות ככאלה אשר יכולות להיות מופרשות באופן עצמאי בשתן, ניתנים כדורים משככי כאבים ומרחיבי שרירים. במקרים קשים יותר, יהיה צורך בטיפול פולשני כירורגי, או ריסוק האבנים באופן חוץ גופי באמצעות בגלי הלם.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן