כאב נוציצפטיבי

כאבהכאב הנוציצפטיבי הוא כאב פונקציונאלי, שמטרתו המרכזית היא לאותת לנו כי נגרם נזק לרקמה מסוימת. כך לדוגמה אם נקרב את אחת מאצבעותינו יתר על המידה ללהבת גפרור, נרגיש כאב נוציצפטיבי שיגרום לנו להרחיק את האצבע מן האש. הכאב הנוציצפטיבי נגרם כתוצאה משפעול של רצפטורים עצביים ברקמה מסוימת המיועדים לחוש כאב (נוציצפטורים).

הכאב הנוציצפטיבי הוא כאב חשוב כשלמעשה אנשים שנולדו ללא יכולת לחוש כאב נוציצפטיבי, סובלים ללא הרף מפציעות חמורות מבלי שהם מודעים אליהן כלל. כך לדוגמה אדם שלא מסוגל לחוש כאב נוציצפטיבי עשוי לשבור את הקרסול ולהמשיך לדרוך עליו במשך ימים שלמים בעודו גורם להחמרת המצב.

דוגמה מפורסמת לסכנות האורבות לאלו שלא מסוגלים לחוש כאבים ניתן למצוא במקרה מפורסם שדווח על ידי גנטיקאי בכיר בשם ג'פרי וודס. וודס ערך מחקר בנושא ובעקבות מידע שהגיע לאוזניו בנוגע לילד שלא חש כאבים כלל, נסע ללאהור (העיר השנייה בגודלה בפקיסטן) על מנת לבדוק את הילד. ביום שבו פגש את הורי הילד הם בישרו לו כי בנם הלך לעולמו. מתברר כי הנפטר ניסה להרשים את חבריו ולכן קפץ מגג ביתו לקול תשואות הקהל. למחרת נמצא בחדרו כשהוא מת כתוצאה מדימום פנימי.

כאב נוציצפטיבי לעומת כאב פתולוגי

ישנן דרכים רבות המשמשות אותנו לסיווג כאבים כשבין היתר ניתן לסווג את הכאב בהתאם לרקמה שבה הוא מופיע, בהתאם לגורם שהוביל להופעתו ובהתאם למשך הזמן שבו הוא נמשך. אחת השיטות הבסיסיות ביותר לסיווג כאבים כוללת שתי קבוצות בלבד: כאבים נוציצפטיביים וכאבים פתולוגיים.

הכאבים הנוציצפטיביים מורגשים כל עוד הרקמה עדיין סובלת מנזק מסוים. כך לדוגמה אם מדובר בפציעה המלווה בדלקת, הרקמה תהיה נפוחה ואדמומית ויורגש כאב נוציצפטיבי. לעומת זאת אם הדלקת תחלוף, הרקמה תחלים והכאב בכל זאת ימשיך להטריד את החולה, הרי שלא מדובר עוד בכאב נוציצפטיבי אלא בכאב פתולוגי.

כאב נוירופתי למשל הוא כאב פתולוגי שכן הוא נגרם כתוצאה מנזק או גירוי עצבי ולא אחת הוא מופיע ללא כל נזק רקמתי. כך לדוגמה אם דיסק בין חולייתי יפעיל לחץ על סיב עצב הממוקם בעמוד השדרה הצווארי, ייתכן מאוד שהלחץ על העצב יגרום להתפתחות של כאב נוירופתי בזרועות. בבדיקה שיעבור המטופל, מן הסתם ברוב המוחלט של המקרים לא ניתן יהיה למצוא כל עדות לנזק רקמתי באזור הזרועות. במילים אחרות הכאב הנוירופתי בשונה מהכאב הנוציצפטיבי, לא בא לשרת מטרה הגנתית.

התסמינים של כאב נוציצפטיבי

סך הכול ישנם שלושה סוגים של כאבים נוציצפטיביים להלן:

  • כאב סומטי שטחי – כאב חד ומוגדר היטב המורגש כתוצאה מגירוי של נוציצפטורים הממוקמים ברקמת העור. רקמת העור היא חלק ממערכת ההגנה של הגוף ולכן ברקמת העור ישנם נוציצפטורים רבים במיוחד הממוקמים בצפיפות גבוהה מאוד. במילים אחרות מאחר ורקמת העור היא קו ההגנה הראשון שלנו, עלינו להיות מסוגלים לקבל כמה שיותר מידע בנוגע לנזקים ברקמה זו.
  • כאב סומטי עמוק – כאב המורגש כתוצאה מגירוי של נוציצפטורים בגידים, בעצמות, ברצועות, בשרירים, ברקמות חיבור ובכלי הדם. בהשוואה לכאב הסומטי השטחי מדובר בכאב עמום מאוד שלא ניתן למקמו במדויק. כאב זה מאפיין למשל שבר בעצם או נקע.
  • כאב ויסצרלי (קרבי) – כאב הנובע מאיברים פנימיים הרגישים לדלקת, איסכמיה ומתיחה. מדובר בכאב מפושט שלא ניתן למקם בקלות, שבמקרים רבים מאוד קורן לאיברים סמוכים. דוגמאות לכאבים ויסצרליים ניתן למצוא למשל בהתכווצויות הרחם בנשים או בכאב הנגרם כתוצאה ממכה חזקה באשכים בגברים.

כיצד מטפלים בכאב נוציצפטיבי?

הטיפול בכאבים נוציצפטיביים כולל שני רבדים. הרובד הראשון מתייחס לכאב עצמו ומבוסס בעיקר על תרופות לשיכוך כאבים כמו לדוגמא תרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים ואילו הרובד השני מתייחס לרקמה הפגועה. במצב אידיאלי, כפי שציינו, לאחר הריפוי של הרקמה, הכאב הנוציצפטיבי אמור לחלוף ללא טיפול נוסף.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן