כאבי גב נחשבים לנפוצים ועלולים להיגרם עקב אלף ואחת סיבות, אך הם לא הצרה הצרורה היחידה שניתן לייחס לגב. אחוזים רבים באוכלוסייה – בעיקר בנות אגב – סובלים ממצב של עקמת. המדובר הוא ברמת ההגדרה בעיוות אנטומי של עמוד השדרה, במסגרתו חלה סטייה מקו האמצע של החוליות הרלוונטיות. כדי שסטייה שכזו תוגדר כעקמת היא צריכה להיות בת עשר מעלות לפחות, כאשר יש כמובן מקרים חמורים יותר.
עקמת בגב – כאבים ותסמינים
עקמת בגב טומנת בחובה מגוון רחב של תסמינים פוטנציאליים, אשר משתנים על פי דרגת החומרה של הבעיה ומאפייני האדם הסובל ממנה (למשל מצבו הגופני או מחלות אחרות שהוא סובל מהן). תסמיני העקמת כוללים השפעה על מנח הגב, בעלת מספר השלכות אפשריות: נטייה של הגוף לאחד הצדדים במקום המצב המאוזן הרצוי, מרחק בלתי שווה בין הזרועות, גובה שאינו אחיד של המותניים והכתפיים ועוד. זו אחת הסיבות לכך שאצל לא מעט אנשים הסובלים מעקמת התחושה הכמעט טבעית תהיה שהבגדים אינם יושבים כראוי על הגוף, אלא בצורה אלכסונית.
בנוסף לכך, פעמים רבות האדם כן יחוש את התסמינים על בשרו, אבל לא יצליח לשייך אותם לעקמת. אחוז משמעותי מאוד מבין הסובלים מעקמת כלל אינו מודע לכך, מה שמקשה עלינו לדעת בדיוק מהי שכיחות הבעיה באוכלוסייה.
אבחון וטיפול
כאשר מגלים את העקמת ודרגת החומרה שלה, עולה השאלה המרכזית: מה אפשר לעשות כדי לשפר את המצב ולהעלים את הכאבים? בהרבה מאוד מקרים יוחלט לא לטפל בעקמת עצמה. אם זווית העקמת אינה משמעותית מדי, יכול להיות מצב בו הרופא יעדיף לטפל בכאבים עצמם (באמצעים בסיסיים כמו משככי כאבים) ולנסות לסגל עבור המטופל אורח חיים שיקטין את דרגת החומרה של הבעיה. הרופא עשוי להחליט על צורך בבדיקות מעקב, בהן יוכל לוודא שהמצב אינו מחמיר.
כאשר העקמת חמורה או משפיעה לרעה על אורח החיים של המטופל, ייתכן שלא יהיה מנוס אלא להיכנס לשדה המשחק הכירורגי. ניתוחים לאיחוי חוליות מהווים לרוב אחד הקווים האחרונים להתמודדות עם עקמת בגב עקב דרגת הסיכון, תופעות הלוואי והחזרה הלא פשוטה לשגרה לאחר מכן.