מורפיום הינה תרופה ממשפחת האופיואידים אשר יעילה בתור משכך כאבים. כמו כן, החומר עצמו הקרוי מורפיום מצוי בתרופות רבות לשיכוך כאבים והקלה על מצבי הצטננות ושיעול, כגון קודאין, פטידין, טרמדול, אוקסיקודון, מתדון ואחרות נוספות. המורפיום על צורותיו השונות נפוץ מאוד בשימוש הרפואי לאחר ניתוחים, במקרי פציעות, להקלה על חולים סופניים ומצבים שונים של כאבי פרקים.
הסיבות להתמכרות למורפיום
כתרופה משככת כאבים, הייעוד של המורפיום הוא הטווח הקצר בלבד ויש להפסיק את השימוש תוך מספר שבועות בודדים. הסיבה לכך נעוצה באופן הפעולה של התרופה, אשר משפיעה על מערכת העצבים בכך שקליטת הכאב פוחתת משמעותית. למעשה, כתוצאה מכך הגוף מפסיק להתמודד באופן יעיל עם כאב, אך בתמורה ישנה הסתגלות מהירה לתרופה – מה שמצריך העלאת מינון לעיתים תכופות.
בשל היווצרותה של תלות בתרופה, המטופל נוטה לחשוב כי הבעיה איננה התרופה כי אם הכאבים אשר אינם חולפים. כך, במקרים אשר אינם בפיקוח רפואי הדוק, המטופל עלול להמשיך ולצורך את התרופה גם לאחר שחלפה התקופה המיועדת לשימוש זה, וככל שתקופה זו מתמשכת כך התלות גוברת וסממני ההתמכרות עלולים להופיע.
כיצד ניתן לזהות מכור למורפיום?
לעומת מצבים ברורים כגון אלו, ייתכנו מצבי התמכרות אשר המטופל עדיין איננו מודע למצבו זה. כך, למשל, מטופל אשר נוטל את התרופה כתגובה לכאבים עזים לאחר שחלפה תקופת השימוש בה על פי הוראות הרופא ייתכן ואינו מודע למצבו. מבחינתו, כפי שצוין לעיל, הוא משתמש בתרופה בשל צורך פיזיולוגי אמתי הנוגע בכאב ממשי. הקישור בין השפעות התרופה לבין תחושותיו אינו יכול להיעשות ללא הסבר מפורט באשר למצבו, והדרכה ברורה טרם תחילת השימוש.
כיצד ניתן לגמול מכור למורפיום?
הגמילה מהמורפיום הינו תהליך מורכב ביותר. תחילה, יש להכיר במצב ולפנות באופן מידי לרופא המטפל. ככל שתופסים את הסיטואציה ההתמכרותית מוקדם יותר כך עולים הסיכויים לגמילה קלה יותר, במיוחד במובן הפיזיולוגי אך גם הנפשי. כאשר המכור הינו למעשה במצב של תלות פיזיולוגית, והמרכיב הנפשי איננו מהותי, סיכויי ההחלמה הינם גבוהים במיוחד. לעומת זאת, אם המרכיב הנפשי המעורב בהתמכרות נוכח – תהליך הגמילה יהא מורכב הרבה יותר.
עם זאת, תהליך זה אינו פותר את הגמילה הנפשית מן התרופה והצורך העמוק המלווה את המטופל לחזור ולהשתמש. לאחר שלב הגמילה הפיזית ייחל שלב הטיפול הנפשי, לרוב באמצעות פסיכולוג או פסיכואנליטיקאי, וכן בליווי פסיכיאטרי.