פטידין, או בשמה הנוסף מפרידין, היא תרופה נרקוטית לשיכוך כאבים ממשפחת פנילפיפרידינים. התרופה סונתזה בשנת 1939 על ידי הכימאי הגרמני אוטו איסליב. פעולת התרופה מתרחשת באמצעות חסימת הנוירוטרנסמיטר אצטיל כולין, והיא מעכבת את המערכת הפאראסימפטטית. תכונותיה של התרופה נתגלו במהלך עבודתו של הכימאי הגרמני בחברת התעשייה הגרמנית IG FARBEN.
התרופה משמשת לטיפול בכאבים בינוניים עד חזקים ומסופקת בטבליות, בהזרקה או בסירופ. במהלך המאה העשרים, התרופה שמשה רופאים רבים כמשכך הכאבים האופיאטי העיקרי ובשנת 1975, שישים אחוזים מהרופאים סיפקו מרשם לתרופה לטיפול בכאב אקוטי וכ-22% לטיפול בכאבים כרוניים קשים.
סיכון ההתמכרות
עוד נתגלה כי הרכיב נורפטידין הנמצא בתרופה דווקא רעיל יותר ביחס לאופיאטים אחרים במיוחד בזמן טיפול ממושך ועלול לגרום להרעלת סרטונין.
שימוש ודרך פעולה
לפטידין השפעה של הרדמה מקומית ופעולתו מהירה יותר מזו של המורפין כאשר השפעתו הקלינית נמשכת כ-120 עד 150 דקות.
פטידין להקלת תהליך לידה
לתרופה חסרונות הנובעים מהעובדה כי החומר עובר לעובר דרך השיליה, התרופה גורמת לטישטוש ועלולה לגרום לבחילות והקאות. הפטידין גורם לטשטוש ומפחית כאבים וניתן באמצעות עירוי לווריד, השפעתו ניכרת לאחר כעשרים דקות והוא משפיע על מוחה של האם בתשדורת המידע על כאב, תיתכן גם השפעה על מרכזים אחרים העלולה לגרום לסחרחורת, ניתוק ושיכרון.
סיכונים לתינוק
במקרים בהם ניתנת תוספת לאם התינוק עלול לסבול מדיכוי נשימתי. השפעתו החיובית של הפטידין תוביל להרפיה והורדת מתח.
סכנות
לפטידין השפעות שליליות המאפיינות את משפחת האופיאטיים הכוללות בחילות, הקאות, סחרחורות, זיעה קרה, עצירות ואי מתן שתן. מינון יתר של התרופה עלול לגרום לדיכוי נשימתי, רפיון שרירי, ערפול חושי, לחץ דם נמוך ואף קומה. מנות יתר של התרופה עלולות להוביל להרעלת סרוטונין ובמקרים קשים אף למוות.