התמכרות לאוקסיקונטין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התמכרות לתרופות אוקסיקונטין

התמכרות לתרופות אוקסיקונטיןמשככי כאבים רבים מבוססים על משפחת החומרים האופיואידים, שמוצאם מגיע מצמח פרג האופיום ועל כן גם שמם. אוקסיקונטין (באנגלית OxyContin) הינה משכך כאבים חזק במיוחד, אשר משמש בתחום הרפואה להתמודדות עם כאב בעקבות מצבים מורכבים כגון ניתוח, פציעה חמורה, וכדומה.

יעילותן של תרופות אלו אינה מוטלת בספק, ועל כן הן בשימוש נפוץ ורחב יריעה. עם זאת, למשככי כאבים אופיאוטיים ישנו סיכון להתמכרות, ועל כן מחייב שימוש זהיר ומפוקח.

מדוע תרופות אופיאוטיות ממכרות?

כשמטופל נוטל משככי כאבים המבוססים על חומרים אופיאוטיים, התוצר הוא השפעה על מערכת העצבים ואופן פעולתה באשר להתמודדות ועיבוד כאב. במצבי פציעת ספורט, למשל, כשקיים כאב, הגוף לומד להסתגל לכאב עם הזמן והתחושה פוחתת – זוהי הדרך הטבעית. אך תחת השפעת התרופה, מערכת העצבים אינה קולטת את הכאב, ולכן אין גם התמודדות משמעותית של הגוף.

משכך כאבים מסוג אוקסיקונטין נחשב לחזק במיוחד, ועל כן תחת השפעתו הגוף אינו מסוגל להתמודד עם כאב ואינו חש בו. במקום זאת, תהיה תחושת עמימות ורוגע. מסיבה זו, תרופות אלו אסורות בשימוש לטווח הארוך, והן נועדו לטיפול בסדר גודל של עד כחודש.

מרכיב שימוש היתר

עם הזמן, הגוף זקוק להגדלת המינון כדי לחוות שוב את השפעתה המלאה של התרופה. אופן הפסקת הטיפול הינו הדרגתי, בדיוק מאותה הסיבה – על מנת לאפשר לגוף לחזור ולהתמודד עם כאב, דבר אשר תחת השפעת התרופה אינו מתרחש באופן נורמלי.

כאשר הטיפול באוקסיקונטין נעשה באופן לא מפוקח או זהיר, יכול להיווצר מצב של תלות בתרופה על מנת שלא לחוש כאב. למשל, המטופל עלול לבלבל בין כאב הנובע מהפציעה לבין כאב הנובע מהפסקת השימוש בתרופה, ולהמשיך לצרוך את התרופה גם לאחר המועד המוגדר. במצבים אחרים, הוא פשוט יבחר להמשיך את השימוש בתרופה על מנת שלא להתמודד עם כאב, או כדי לשוב ולחוות את התחושה הטובה שהיא יוצרת.

התמכרות גופנית מובילה להתמכרות נפשית

במצב זה, מתרחש דחף עמוק ואינו רציונלי אשר גורם למטופל לצרוך את התרופה על מנת לחוות סיפוק מסוים – אז ניתן גם לומר כי מתקיים מצב של התמכרות.

מצב זה יכול להתרחש גם ללא ידיעתו של המטופל באשר להיותו מכור, ועל כן ישנה חשיבות כה גדולה בשימוש מפוקח ובמעקב של רופא בעת צריכת תרופות אופיאוטיות.

גמילה מאוקסיקונטין בשני שלבים

תחילה מתבצעת גמילה פיזית של תלות הגוף בחומר, ולאחר מכן גמילה נפשית על מנת למנוע שימוש נוסף. שני שלבים אילו אינם פשוטים, והם לוקחים זמן ומאמץ ניכרים מהמטופל.

בגמילה הפיזית, בשל השפעותיה החריפות של התרופה, הגוף חווה כאבים עזים לצד בחילות, שלשולים, כאבי ראש, עוררות חזקה, הזעת יתר ורעד. ככל שתקופת צריכת האוסיקונטין הייתה ארוכה יותר, כך הגמילה תהיה חריפה יותר.

כיום קיימת גם אפשרות טיפול בהרדמה מהירה לביצוע ניקוי רעלים מהיר מהגוף, המסיר את כל שאריות התרופה ללא תחושת כאב או השפעות חזקות של הגמילה, וזאת בתהליך של 48 שעות בלבד. תהליך זה נחשב למתקדם וטוב יותר, ללא הסיכונים החמורים המלווים את הגמילה הפיזית הרגילה.

גמילה נפשית היא תהליך מורכב יותר

תהליך זה קשור בהבניית השימוש בתרופה כפתרון מחד וסיפוק מאידך עבור המטופל. כעת ההתמודדות הינה תחושה של צורך אשר מקורה נפשי, והמטופל אינו מעוניין באופן טבעי לחדול מליטול את התרופה, זה חזק ממנו עבורו. הטיפול הנפשי יכול להיות מורכב מטיפול פסיכולוגי או פסיכואנליטי, בשילוב גורמים פסיכיאטריים בעת הצורך.

טיפול זה הינו מורכב וארוך טווח, ותלוי רבות במצבו הנפשי של המטופל ורמת ההתמכרות שלו למשכך הכאבים. לעתים רבות, הטיפול יכול לקחת גם שנים ארוכות ולהתקשר לנושאים רגישים ברמה הנפשית של המטופל. יחד עם זאת, בפועל, ההפסקה בצריכה התרופה תהיה תוך זמן קצר אך גם תלויה ביכולתו של המטופל לעמוד כנגד הצורך ההתמכרותי.

אולי יעניין אותך גם:

חברת פארדו הואשמה בפרשת משככי הכאבים האופיואידים ותשלם מיליארדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן