נקע בקרסול הוא מצב בו רצועות הקרסול נקרעות. הנקע מתרחש בדרך כלל לרוחב הקרסול או בחלק החיצוני שלו.
הכאבים כתוצאה מהנקע בקרסול מתרחשים כתוצאה מהפציעה של כרית הרגל מתחת לקרסול או מעליו. הפציעה מתרחשת בדרך כלל במהלך פעילות ספורט, והכאבים מופיעים אף על הצד החיצוני של הקרסול, בדרגות שונות של נפיחות ודימום מתחת לעור, בצורת שטפי דם. בהתאם לחומרת הנקע, יתכן שלא ניתן יהיה לדרוך על הרגל.
תסמיני נקע בקרסול כוללים:
- כאבים בקרסול, ברמה מתונה עד חמורה.
- נפיחות האזור.
- קשיי תנועה על הקרסול.
- דימום פנימי.
- חוסר יציבות הקרסול, במקרים חמורים.
אפשרויות הטיפול
במרבית המקרים של נקע בקרסול, אין צורך בהליך כירורגי, גם כשמדובר בנקעים חמורים. רוב הנקעים נרפאים עם הזמן מעצמם, בהתחשב בחומרת הנקע. הרצועות נרפאות ללא ניתוח, וחומרת הכאבים היא המכתיבה את אופן הטיפול.
הטיפול מתבצע במהלך יומיים עד שלושה ימים לאחר הפציעה, כשהדרישה היא להניח לקרסול לנוח, לעטוף אותו עם תחבושות אלסטית, ולהרים את הרגל. כלומר, יש להציב את הרגל במאונך למעלה, כך שהקרסול והבהונות ממוקמים מעל האף. מטופלים שאינם מסוגלים להרים את רגלם, מקבלים סד הליכה נשלף עד שהם מסוגלים לעמוד או להתהלך בנוחות וללא כאבים.
האצת תהליך ההחלמה מתאפשרת עם הטיפולים הבאים:
קרח על הקרסול להפחתת הכאב והנפיחות – מומלץ להניח חבילות קרח על הקרסול במשך רבע שעה עד עשרים דקות אחת לשעתיים או שלוש, במשך יומיים, או עד שהנפיחות משתפרת. לאחר מכן מניחים חבילות קרח אחת ליום, עד שהתסמינים שוככים. משככי כאבים ותרופות אנטי דלקתיות – תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות, כגון איבופרופן, נפרוקסן או אספירין מסייעות להקלת הכאבים והנפיחות. יש לקחת תרופות אלו עם מזון ולהשתמש בהן מידי פעם בלבד. תרגילי מתיחה וחיזוק – הפיזיותרפיסט או הרופא מלמד את המטופל תרגילים למתיחת וחיזוק הקרסול, לשיפור הכאבים.