פארצטמול או אצטאמינופן היא בין התרופות הנמכרות ביותר בעולם. תרופה זו נמכרת במדינת ישראל תחת השמות אברול, דקסמול, אקמול, נובימול, אברולט, מכבימול, פנדול, פראמול ורוקמול ומיועדת להורדת חום ולשיכוך כאבים. פארצטמול שווקה לראשונה בשנת 1955 בארצות הברית תחת השם המסחרי Tylenol (טיילנול).
תופעות לוואי אפשריות של פארצטמול
הספיגה של הפארצטמול מתבצעת בעיקר במעי הדק והפירוק של הפארצטמול מתבצע בכבד. בהתאם לזאת, רוב תופעות הלוואי של הפארצטמול באות לידי ביטוי ברקמת הכבד.
תופעות לוואי נוספות הן למשל אדמומיות או פריחה עורית, בחילות, ירידה בלחץ הדם והזעת יתר. במקרים נדירים מאוד נטילה של פארצטמול עלולה להוביל להתכווצויות של הסרעפת ולגרום לסוג מסוים של אסטמה. תופעה נדירה נוספת היא שיבוש של תהליכי הייצור של טסיות הדם או תאי הדם הלבנים.
חרף כל זאת, חשוב מאוד לציין כי פארצטמול נחשב למשכך הכאבים הבטוח ביותר שישנו. כך לדוגמה בניגוד לאספירין למשל, ניתן לתת אותו גם לילדים ואפילו לפעוטות ותינוקות.
הרעלת פארצטמול
תרכובת זו רעילה מאוד לכבד כך שבמידה והיא לא מפורקת, היא מתחילה לגרום לנזק לתאי הכבד. התאים הראשונים הנפגעים כתוצאה מהרמות הגבוהות של התרכובת הם התאים הממוקמים באזור הצנטרילובולרי אך המוות של התאים עלול בהיעדר התייחסות טיפולית להתפשט לשאר רקמת הכבד.
במידה וחולה מאובחן כסובל מהרעלת פארצטמול יש לטפל בו באמצעות NAC, נגזרת של חומצת האמינו ציסטאין, המסייעת לגוף להגביר את קצב הייצור של הגלוטתיון. את ה- NAC יש לתת בעירוי ורידי סמוך ככל האפשר למקרה ההרעלה.
מה הן ההתוויות לשימוש בתרופה?
- חום גבוה – פארצטמול משמשת להורדת חום הן במבוגרים והן בילדים אם כי ארגון הבריאות העולמי המליץ זה מכבר להשתמש בפארצטמול בילדים אך ורק אם חום הגוף שלהם גבוה מ- 38.5 מעלות צלזיוס.
- כאבים – פארצטמול מסייעת להפחתת כאבים מסוגים שונים לרבות כאבי ראש, מיגרנות, כאבי גב תחתון, כאבים ראומטיים בידיים, בברכיים ובאגן ועוד.
- העצמת תרופות אחרות – לעתים הפארצטמול ניתנת בשילוב עם תרופות נוספות כמו למשל קודאין שכן פארצטמול מעצימה את ההשפעה האנלגטית של תרופות אחרות.