בשנת 1986, יצא לאקרנים הסרט "תקלה מופלאה", שסיפר את סיפורו של רובוט שהצליח לברוח ממעבדת פיתוח שביקשה לפרק את כל הרובוטים שנוצרו בסדרה שלו, והוא יצא לחקור את יכולותיו ועתידו. כיאה וכראוי לכל סרט אמריקאי, הוא התאהב בנערה יפה וביחד הם עוברים הרפתקאות משעשעות.
בעוד שהיכולת לחוש כאב היא נחלתם הבלעדית של בני אדם וכל היצורים החיים, כיום מתברר שגם רובוטים יכולים לחוש כאב.
שני החוקרים מפתחים מערכת הנקראת "מערכת עצבים מלאכותית המלמדת רובוטים לחוש כאב. או במילים אחרות, מערכת עצבים רובוטית מלאכותית (aRNS), אשר תתריע רובוטים בפני סכנות אפשריות, כך שיוכלו להגיב בזמן ולמנוע נזק למערכות המכאניות או האלקטרוניות שלהם.
מרגישים את הכאב
על מנת להתמודד עם דרישות תובעניות אלו, החוקרים משתמשים בתנועות כאב-רפלקס אנושיות, לעיצוב מודלים "תחושתיים" של רובוטים לכאב ופיתוח בקרות תגובה. הדגש מוצב על פורמליזציה של כאב רובוטי, בהתבסס על תובנות ממחקר כאב אנושי, כפרשנות של תחושת מישוש.
כשרובוט יכול לחוש בסכנת "כאב" הוא יכול להימנע מביצוע פעולה שתגרום לו להיפגע. הוא "מרגיש" כאב מתון, הגורם לו לסגת בהירות ולהתרחק עד שהסכנה חולפת. לאחר מכן, הוא עשוי לשוב. על מנת למנוע את הנזק, הרובוט עובר להתנהגות סביבתית פסיבית לחלוטין.
רובוטים לעבודה בטוחה במקומות עבודה ובבית
מנגנונים ביולוגיים אלו, הלקוחים בהשראת מערכת עצבים אנושית, מתוכננים להגן על רובוטים מפני פגיעה, מה שמוביל אף למניעת תיקונים רציניים ויקרים, או למניעת תאונות עבודה העשויות להתרחש במפתיע אם הרובוט מתוכנן לעבוד במקביל או בסמיכות לטווח הראייה של אנשים. לרובוטים יש את הגרסה שלהם לגבי כאב, וזהו פיתוח חשוב בעידן הפונה יותר ויותר לסיוע רובוטים במקומות עבודה ציבוריים ובבתים פרטיים.
ראו גם: טיפול פסיכולוגי בכאב