התקף אסתמה וכאב

אסתמההמטרה העיקרית בטיפול באסתמה היא הפחתת מספר ההתקפים וחומרתם. במקרים רבים, חולי אסתמה מטופלים על ידי טיפול מונע שתפקידו "להקדים תרופה למכה" ולהפחית באופן ישיר את הופעת התקפי האסתמה.

כמו כן, על החולים לאתר את הטריגרים להופעת ההתקפים ולהימנע מהם – כידוע, אסתמה היא מחלה דלקתית בעלת בסיס אלרגי, וחשיפה לאלרגנים מסוגים שונים עשויה לגרום להופעת ההתקפים.

הטיפול במחלת האסתמה מתבצע על פי שלבים שונים, כאשר במידה והמחלה לא מאוזנת, עולים שלב ומגבירים את עצמת הטיפול. בנוסף לטיפול המונע, רוב החולים נושאים בכיס משאף "לשעת חירום" שתפקידו להפסיק את ההתקף לאחר שהופיע.

הטיפול התרופתי באסתמה

טיפול תרופתי נכון יכול להפחית את הופעת הסימנים ולמנוע את הכאב הנלווה אליהם. הטיפול התרופתי מתבצע בדרך כלל על ידי משאפים, הכוללים מרחיבי סימפונות וסטרואידים שמשמשים כתרופות להפחתת הדלקת. התרופות לטיפול באסתמה מתחלקות לשני חלקים עיקרים:

תרופות לטווח הקצר

מאפשרים תגובה מיידית להתקף, ומפסיקות אותו תוך מספר דקות. תרופות כמו ונטולין חשובות ביותר לחולי אסתמה, ומאפשרות להם להפסיק את הופעת הסימפטומים ולהקל על הכאב וקוצר הנשימה הנלווים אליהם.

מרחיבי הסימפונות הפועלים לטווח הקצר פעילים למשך מספר שעות, ומאפשרים למטופלים ליהנות מדרכי אוויר פתוחות ומהקלה משמעותית על ההתקף.

במקרים רבים, חולי אסתמה משתמשים בתרופות אלו לפני פעילות העלולה לגרום להתפתחות התקף – כמו לדוגמא לפני פעילות גופנית, בחשיפה לאוויר הקר או כאשר מצויים בסביבת אלרגן.

תרופות לטווח הארוך

רוב החולים משתמשים גם בתרופות בשאיפה המשמשות כהקלה לטווח הארוך. תרופות אלה מכילות בדרך כלל מרחיבי סימפונות ארוכי טווח וסטרואידים, אשר תפקידם לשמור על נתיב האוויר פתוח ולמנוע את הופעת הדלקת הגורמת להופעת ההתקפים.

השימוש בתרופות אלה נעשה על בסיס יום-יומי, ומונע בצורה יפה את הופעת הסימנים של מחלת האסתמה.

במידה והטיפול אינו מספק, ניתן להעלות את מינון התרופות או להשתמש בתרופות נוספות, כמו מעכבי לויקטריינים.

הכרת המרכיב האלרגי של המחלה

מחלת האסתמה היא בעלת מרכיב אלרגי חזק ביותר, וככל הנראה בסיס המחלה הוא תגובה אלרגית הגורמת להופעת הדלקת שמובילה להתקפים.

הכרת המחלה והאלרגנים המובילים להופעת ההתקפים חשובה ביותר עבור חולי אסתמה, והימנעות מנוכחות בסביבת האלרגנים עשויה להועיל רבות עם חולי האסתמה. ולכן, על כל חולה להכיר את האלרגנים הגורמים להופעת ההתקפים ולהימנע מהם.

האלרגנים הנפוצים הם פרוות בעלי חיים, עשן סיגריות, אבקני פרחים, אבק ועוד… יש לציין שחולים רבים נוטים לפתח התקפים גם על רקע חשיפה לאוויר קר, ועל כן לא מומלץ לחולי אסתמה להסתובב בקור ללא הגנה מתאימה.

הטיפול במרכיב האלרגי של מחלת האסתמה

אצל חולים קשים, יש צורך לטפל במרכיב האלרגי של המחלה, ועל ידי שימוש בתרופות למנוע את התלקחות ההתקפים.

קיימות תרופות אנטי אלרגניות שעוזרות להקלה על סימני האלרגיה, והשימוש בהם נפוץ אצל חולי אסתמה (בעיקר בעונות המעבר). ועל כן, מומלץ מאוד לחולי אסתמה שאינם מאוזנים להגיע אל מרפאת האלרגיה לקבלת ייעוץ מתאים.

טיפול אלטרנטיבי

לצד הרפואה הקונבנציונלית, קיימות שיטות אלטרנטיביות הידועות ביכולתן להקל על סימני המחלה, על חומרת ההתקפים ועל הכאב הנלווה.

תרגילי נשימה, טכניקות הרגעה ושיעורי יוגה יכולים לעזור לחולי אסתמה להתגבר על הכאבים ועל ההתקפים השונים.

כמו כן, דיקור סיני, תזונה העשירה באומגה 3 ופורמולות הכוללות חומרים מצמחים שונים יכולים לעזור ולהקל על חולי האסתמה.

יש לזכור שהרפואה המשלימה באה לצד הרפואה הקונבנציונלית, ולא מומלץ להחליף את הטיפול התרופתי בטיפול אלטרנטיבי אלא בהמלצת רופא בלבד.

ראו גם:

כאב נשימתי

היפרוונטילציה – כאב הנגרם מנשימת יתר

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן