וריקוצלה הוא מצב שכיח בו מופיע וריד מוגדל בתוך שק האשכים, אשר יכול בין היתר לגרום להופעת כאב. הגורמים ליצירת הוריקוצלה אינם ברורים, אך ככל הנראה הפרעה בניקוז הורידי באזור האשכים גורמת להגדלת הורידים ולהופעת הוריקוצלה (מנגנון הדומה מאוד להיווצרות טחורים ודליות).
התסמינים של וריקוצלה
וריקוצלה מופיע לרוב ללא תסמינים, ורוב הגברים כלל לא מודעים לקיומו. לרוב, המצב מאובחן באופן מקרי בבדיקות רפואיות שגרתיות (כמו בלשכת הגיוס), ואין לו חשיבות רפואית משמעותית. כאשר המצב סימפטומטי, וריקוצלה גורם להופעת כאב בעל מספר מאפיינים:
- כאב עמום ביותר – רוב הגברים מתלוננים על אי נוחות בלתי מוסברת, הכוללת תחושת "כבדות" בשק האשכים אשר יכולה להפוך לכאב חד ופתאומי.
- כאב המתגבר בישיבה, עמידה או פעילות גופנית – ככל הנראה, תקופות של ישיבה או עמידה ממושכת יכולות לגרום להגדלת נפח הוריד המוגדל וכתוצאה להביא להופעת כאב. כמו כן, עליה בלחץ התוך בטני המתרחשת בזמן פעילות גופנית גורמת להגברת הלחץ בשק האשכים ולהגברת הכאב.
- כאבים המוחמרים במהלך היום – כתלות בפעילות הגופנית המתבצעת במהלך היום, הכאבים כתוצאה מהוריקוצלה יכולים להחמיר במהלך היום ולהיות מקסימליים בשעות הערב.
- כאבים המוקלים בשכיבה – שכיבה על הגב יכולה לסייע להקלה משמעותית על הכאבים הקשורים לוריקוצלה, ועל כן מומלצת לסובלים מהמצב.
- הגדלת הוריקוצלה עם הזמן גורמת להחרפת הכאב – ככל שהזמן מתקדם, הוריד המוגדל יכול לגדול עוד יותר, ועל כן כל התסמינים שתוארו יכולים להחמיר. עם זאת, בחלק גדול מהמקרים אין שינוי בגודל הוריקוצלה, והתסמינים נשארים קבועים לאורך שנים רבות.
זיהוי הוריקוצלה בשק האשכים
מצבים קשים ביותר ניתן לזהות בהסתכלות בלבד, ובהם ניתן לראות ללא כל בעיה את הוריד המוגדל הבולט דרך שק האשכים.
הטיפול בוריקוצלה
באופן כללי, וריקוצלה לא דורש טיפול אלא אם המצב הופך לסימפטומטי. מלבד הכאב, הסיבוכים העיקריים של וריקוצלה הם הפרעת פוריות וסיכון לאטרופיה של האשך, ובמקרים אלה ייתכן ויידרש טיפול כירורגי לתיקון הוריקוצלה.
מה עושים כאשר מרגישים כאבים בשק האשכים?
הופעה של כאבים בשק האשכים יכולה להעיד על מצבים רפואיים אשר דורשים התערבות מיידית כמו בקע, תסביב של האשך, גידול באשכים, דלקת באשכים ומצבים נוספים. במידה והאזור נפוח ואדום, מופיע חום או הכאב חד, קיצוני ואינו מוקל לאחר מנוחה ושימוש במשככי כאבים, יש להגיע באופן מיידי לחדר המיון לבדיקה.
ראו גם:
כאבים בשל ישיבה ממושכת מול מחשב