כאבים הנגרמים עקב ביוץ

כאבי ביוץכאבי ביוץ, הידועים גם בשם "מיטלשמארץ" הם כאבים המופיעים בצד אחד של הבטן התחתונה וקשורים לביוץ, המופיע באמצע המחזור החודשי. ברוב המקרים, כאבי הביוץ לא דורשים התייחסות מיוחדת, ולא מהווים בעיה מבחינה רפואית, אך חשוב לזכור שבמידה ומדובר בכאבים קשים במיוחד יש להגיע לבדיקה אצל רופא על מנת לשלול סיבוכים אחרים אשר דורשים התייחסות רפואית.

מתי מופיעים כאבי ביוץ?

הביוץ מופיע לקראת אמצע המחזור החודשי, או ליתר דיוק 14 יום לפני קבלת הווסת הבאה. אי לכך, רוב הנשים מבייצות בסביבות יום 13-18 למחזור החודשי (אחרי קבלת הווסת), וזאת כתלות באורך המחזור החודשי המשתנה מאחת לאחת. לבעלות מחזור סדיר, ניתן לחשב בצורה יחסית מדויקת את תאריך הביוץ, בו יופיעו כאבי הביוץ האופייניים.

התסמינים של כאבי ביוץ

כאבי ביוץ הם כאבים אשר יכולים במשך מספר דקות עד מספר שעות, ולעתים יכולים להימשך עד יומיים. מדובר בכאבים אופייניים, המזכירים כאבי מחזור, ומופיעים בצד אחד בלבד של הבטן התחתונה. כאבים אלה יכולים להיות עמומים או חדים ופתאומיים, ולעתים, כאבי הביוץ יתלוו לדימום נרתיקי קל או להפרשה נרתיקית מועטה.

בתהליך הביוץ, אחת השחלות משחררת ביצית אל חלל הבטן, בתהליך בו זקיק השחלה נקרע על מנת לשחרר החוצה את הביצית. ככל הנראה, כאבי הביוץ מופיעים על רקע מתיחת קפסולת השחלה, או לאחר שחרור קל של נוזל או דם מהזקיק הקרוע אשר גורם לגירוי של קרום הצפק.

מכיוון שהשחלות נמצאות בבטן התחתונה ובדרך כלל רק שחלה אחת משחררת ביצית בכל מחזור, הכאב מופיע במיקומו האופייני – בצד אחד של הבטן התחתונה. יש לציין שהכאב יכול "לעבור צד" בין המחזורים, כלומר, בחודש אחד להופיע בבטן הימנית, ואילו בחודש אחר בבטן השמאלית, מכיוון ששחרור הביציות מתבצע בכל פעם משחלה אחרת. כמו כן, חלק מהנשים סובלות מכאבי הביוץ בכל מחזור, ואילו נשים אחרות סובלות מהם באופן בלתי קבוע.

רישום מדויק של הופעת כאבי הבטן לאורך תקופה מסויימת יכול לסייע באבחנה, ובמידה והכאבים מופיעים בכל פעם כ-14 יום לפני קבלת הווסת הבאה, ככל הנראה מדובר בכאבי ביוץ.

הטיפול בכאבי ביוץ

בדרך כלל, כאבי ביוץ נחשבים לקלים למדי ואינם דורשים טיפול רפואי כלשהו. עם זאת, במידה והכאבים חמורים במיוחד ומופיעים בכל מחזור, ניתן לטפל בהן במספר דרכים:

  • משככי כאבים – בדרך כלל כאבי הביוץ מוקלים לאחר שימוש במשככי כאבים כמו אופלטגין, אקמול ואיבופרופן (אדוויל, נורופן וכו'). במידה והכאבים מופיעים בכל מחזור ביוץ ובימים קבועים, ניתן להתחיל לקחת את משככי הכאבים באופן מניעתי ביום בו אמורים להופיע הכאבים.
  • גלולות למניעת הריון – שימוש בגלולות למניעת הריון יכול לעזור להקל על כאבי הביוץ, ומתאים לנשים אשר אינן מעוניינות להיכנס להריון. הגלולות מונעות את תהליך הביוץ, ובכך בעצם מונעות את הופעת כאבי הביוץ האופייניים ולכן יעילות ביותר לטיפול בכאבי הביוץ.
  • חימום האזור – מכיוון שחימום האזור מסייע לשחרור טונוס השרירים ולהזרמת הדם, נשים רבות מדווחות על שיפור במצב לאחר חימום הבטן התחתונה. על מנת לעשות זאת ניתן לטבול באמבט חם או למקם כרית חמה על האזור הכואב.

 מה עושים במידה והכאבים חמורים במיוחד?

במידה ומדובר בכאבים קשים במיוחד, אשר לא מוקלים לאחר שימוש במשככי כאבים, חשוב מאוד לשלול הפרעות רפואיות אחרות אשר יכולות לגרום לכאבים בבטן התחתונה. מדובר בהפרעות כמו ציסטה שחלתית, תסביב של השחלה, אפנדיציטיס, דיברטיקוליטיס, דלקת באגן או אבצס אגני. מדובר במצבי חירום רפואיים, ועל כן חשוב מאוד להגיע לבדיקה אצל הרופא במידה והכאבים מופיעים לראשונה או שהם קשים במיוחד.

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן