מחקרים הראו שכאב כרוני אינו יכול להיגרם כתוצאה מפגיעה פיזית בלבד, אלא גם כתוצאה ממתח וסוגיות רגשיות. אנשים שחוו טראומה וסובלים מהפרעת לחץ פוסט טראומטית (PTSD) נמצאים במיוחד בסיכון גבוה יותר לפתח כאב כרוני.
כאב כרוני מוגדר ככאב פיזי ממושך שנמשך זמן רב יותר מכפי שצריך לאפשר תהליך הריפוי הטבעי. כאב זה עשוי לנבוע מפציעות, דלקת או הפרעות עצביות, אך חלק מהאנשים סובלים מכאב גם בהיעדר כל המצבים האלו.
השפעות כאב
כאב כרוני עשוי להחליש את יכולת האדם לנוע בקלות, עלול לעכב את התפקוד התקין שלו, והחיפוש אחר הקלה עלול להוביל להתמכרות למשככי כאבים, שמחמירות את הבעיה. כאב כרוני מלווה לעתים קרובות אף בתחושות חוסר תקווה, דיכאון וחרדה.
כאב הנובע מבעיות רגשיות בלתי פתורות
בעיות שלא נפתרו עלולות להוביל להתפתחות תסמינים פסיכסומטיים או תסמינים גופניים הקשורים ללחץ. אלו אינן תגליות חדשות, וחוקרים בחנו את יחסי הגומלין בין הנפש לגוף במשך מספר עשורים בשל חשיבות קשר זה.
הגדרת טראומה
רוב החוקרים חולקים על הגדרה מדויקת של טראומה, אך מסכימים שתגובת טראומה טיפוסית עשויה לכלול תסמינים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים כגון אימפולסיביות, יתר לחץ דם, היפראקטיביות, סיוטים, פלאשבקים, חוסר אונים והנהגות נמנעת. במהלך אירוע טראומטי, מערכת העצבים נכנסת למצב הישרדות ולעתים מתקשה לשוב למצב הרגיל הרגוע.
הקשר בין טראומה לכאב רגשי
אם אדם חווה טראומה לפני הפציעה הנוכחית, זיכרונות ישנים עלולים להיות מופעלים, ולהחמיר את השפעות הטראומה החדשה. חוקרי טראומה מסבירים שמחקרים הראו כי בתנאים רגילים אנשים רבים שעברו טראומה, כולל קרבנות אונס, נשים מוכות וילדים שעברו התעללות, הם בעלי התאמה פסיכו סוציאלית טובה למדי, אך אינם מגיבים ללחץ כפי שעושים אחרים. הם מרגישים, או פועלים, כאילו הם חווים שוב את הטראומה.
כאב כרוני הוא טראומה בפני עצמה
היות וטראומה נמצאה קשורה באופן הדוק לכאב כרוני, שילוב פסיכותרפיה ופיזיותרפיה הם אפשרויות יעילות והגיוניות להתמודדות עם כאב הקשור ללחץ וכאב כרוני. פסיכותרפיה משתמשת בדימויים, מטפלת במערכת העצבים, ומאפשרת טיפול קוגניטיבי התנהגותי בכאב.