כמעט כל אחד מאיתנו נוטל תרופות מפעם לפעם, כאשר יש אנשים אצלם השימוש הוא על בסיס קבוע. אנחנו מודעים לתופעות הלוואי והסיכונים של חלק גדול מהתרופות, אבל משתמשים בהן בכל זאת כי פעמים רבות פשוט אין ברירה אחרת. אם נתקלתם במצב בו חוויתם כאבים לאחר השימוש בתרופה, או אפילו בעקבות הנטילה, תדעו שמדובר במצב שכיח בעל הגדרה ברורה – כאב ריבאונדי (Rebound Headache).
אז מה הוא כאב ריבאונדי?
כשאנחנו מדברים על כאב ריבאונדי, אנחנו מתכוונים לכאב ראש אשר מופיע – באופן מעט אירוני – לאחר נטילת תרופה לשיכוך כאבים. אנשים החווים את התופעה חשים תחילה הקלה בעוצמת כאב הראש שמופיע אצלם, הודות למשכך הכאבים, אבל לא לאורך זמן. הכאבים עלולים לחזור אצלם, בעקבות השימוש בתרופה, בדרגת עוצמה גבוהה יותר מאשר קודם לכן.
אנשים המתמידים בנטילת תרופות עלולים לסבול מהחמרה בכאבי הראש עם הזמן, עד שהם מזכירים יותר ויותר מיגרנה. בשלבים המתקדמים של הבעיה עלולים להתווסף תופעות לוואי שונות, דוגמת קשיי שינה, בעיות ריכוז, דיכאונות, עצבנות וכן הלאה.
מה גורם לכאב ריבאונדי?
ייתכן שהסיבה לכך היא ההפחתה הטבעית בכמויות הסרוטונין בגוף, אשר אצל אנשים שמראש סובלים מרמות שאינן תקינות של סרוטונין עלולה להביא לתופעות המזוהות עם הכאבים.
כיצד ניתן להתמודד עם כאב ריבאונדי?
אם מדובר בתרופה פשוטה לשיכוך כאבים, שאינו דורשת מרשם רופא או קבלת הנחיות מדויקות, ניתן לרוב להפסיק להשתמש בה באופן מיידי. תרופות לשיכוך כאבים עם מרשם רופא דורשות כבר הפחתה הדרגתית של השימוש בהן, באמצעות רופא כמובן. כאשר מדובר בתרופות "חזקות" במיוחד, ייתכן שיהיה צורך באשפוז יום או בקבלת טיפולים יומיים במרפאה על מנת שיהיה אפשר להפסיק את השימוש בתרופה ולעבור במידת הצורך לתרופה מקבילה אחרת.
לקריאה נוספת:
1. Rebound Headaches – WebMD
2. Stopping the vicious cycle of rebound headaches – Harvard Health Publishing
3. Headaches: Rebound Headaches – Cleveland Clinic
4. Prolonged Recovery From Rebound Headaches