פריקת כתף

פריקת כתףפריקת כתף היא פציעה נפוצה מאוד במהלכה הזרוע מתנתקת ממיקומה האנטומי התקין במפרק הכתף. במקרים רבים, פריקת כתף כוללת גם פגיעה ברצועות ובגידים, ובכל מקרה פריקת כתף מביאה לכאב רב.

טיפול מתאים בפריקת כתף כולל את החזרת הכתף למקומה, ואחריו בדרך כלל הכתף חוזרת לתפקוד תקין לאחר מנוחה של מספר שבועות.

סימנים של פריקת כתף

פריקת כתף כוללת מספר סימנים אופייניים, שביניהם:

  • כאב רב – הכאב המופק לאחר פריקת כתף הוא כאב חריג, אשר בדרך כלל לא ניתן להתעלם ממנו.
  • חוסר יכולת להזיז את היד – אנשים שסובלים מפריקת כתף אינם מצליחים להזיז את היד בצורה טובה. במקרים של פריקה קלה, יכולת התנועה נשמרת אך אינה מושלמת, ובמקרים של פריקה קשה לא ניתן כלל להניע את היד.
  • נפיחות – פריקת הכתף גורמת לתהליך דלקתי הגורר הופעת נפיחות רבה.
  • דפורמציה של מפרק הכתף – במקרים מסוימים (בעיקר במקרים קשים) ניתן לראות ללא אמצעי הדמיה את השינוי בצורת מפרק הכתף. שינוי זה מודגש בעיקר כאשר משווים את הכתף הפגועה לכתף הבריאה, ובדרך זו ניתן לשים לב ליציאת הכתף מהמקום.
  • פגיעה עצבית – לעתים השינוי במקומה של הכתף גורם ללחץ על עצבים, הגורם לתחושת נימול, חולשת שרירים והתכווצויות באזור הצוואר, הכתף והיד.

הגורמים לפריקת כתף

טווח התנועה הרחב של הכתף מוביל לכך שפציעות כמו פריקת כתף נחשבות לשכיחות ביותר. בניגוד למפרקים אחרים, בהם טווח התנועה צר מאוד, מפרק הכתף יכול לבצע תנועות שונות וכמעט לכל כיוון.

באופן פיזיולוגי, על מנת למנוע את פריקת הכתף, מפרק הכתף כולל רצועות וגידים שתפקידם לשמור את מפרק הכתף בשלמותו ולהשאיר את עצם הזרוע מחוברת אליו.

עם זאת, במקרים שונים עלול להיות מופעל על המפרק כוח רב, אשר יתגבר על כוחן האלסטי של הרצועות ויוביל ליציאת עצם הזרוע מהמקום ולפריקת הכתף.

הסיבה השכיחה ביותר לפריקת כתף היא חבלה במהלך פעילות גופנית. סוגי ספורט המערבים מגע גופני מגבירים את הסיכון לקבלת מכה חזקה בכתף המובילה לפריקה. כמו כן, הרמת משקלים כבדים, תאונות דרכים, שימוש בכלי נשק וכל פעילות אחרת הגורמת להפעלת כוח על הכתף עלולה להוביל לפריקה.

אבחנה של פריקת כתף

ברוב המקרים, אבחנה של פריקת כתף היא אבחנה קלינית הכוללת תלונות מתאימות וסיפור התומך באבחנה של פריקת כתף.

כמו כן, בבדיקה גופנית ניתן לזהות את ההפרעות בתנועה ובמקרים רבים את הדפורמציה במפרק. בדרך כלל במקרים של פריקת כתף מבצעים גם בדיקת רנטגן, על מנת לאמת את האבחנה ולשלול שברים או פגיעות אחרות.

הטיפול בפריקת כתף

בהתאם לחומרת המצב, טיפול במפרק הכתף כולל מספר אפשרויות:

  • החזרת הכתף למקום בצורה ידנית – ברוב המקרים, מוחזרת הזרוע אל מקומה במפרק הכתף על ידי הרופא. מדובר בהליך כואב, אגרסיבי ולא נעים, ולכן משתמשים בו לעתים קרובות במשככי כאבים ובתרופות להרפיית שרירים. ברגע שהזרוע מוחזרת למקומה הטבעי במפרק הכתף, הכאב צריך להעלם כמעט לחלוטין, וטווח התנועה אמור לחזור.
  • ניתוח להחזרת הכתף למקום – במקרים בהם הרצועות במפרק הכתף חלשות מדי, או שקיימת פגיעה בכלי דם ועצבים יש צורך בניתוח לתיקון המצב.
  • קיבוע – לאחר החזרת מפרק הכתף למצבו הטבעי, יש צורך בקיבוע הכתף למספר ימים עד מספר שבועות על מנת לאפשר החלמה מלאה.
  • שיקום – במקרים של פריקת כתף קשה, ואצל אנשים עם בעיות רקע אחרות, נדרשת לעתים תכנית שיקום שתפקידה להחזיר את הכתף לפעילות מלאה בצורה הדרגתית. בתכניות אלה, מחזירים לכתף את טווח התנועה ומאפשרים לגוף לחזור להשתמש בכתף בצורה בטוחה.

ראו גם:

כתף קפואה

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן