שיקום אורטופדי

שיקום אורטופדיגוף האדם הינו מכונה מופלאה, מארג משומן היטב של שרירים וגידים, עצמות ומפרקים. אך כמו כל מכונה, ולו המשוכללת ביותר שיש בנמצא, גם גופנו יכול לסבול מנזק וכאבים, לפעמים ברמה בלתי נסבלת.

כאשר יכולת התנועה נפגעת, אם מערכת השלד – שרירים ניזוקה, אם יש ירידה בטווח תנועה או נדרש הליך כירורגי סבוך, שיקום אורתופדי יכול לחולל פלאים. הוא יכול להפחית כאבים ולהחזיר איברים פגועים לתפקוד. הוא יכול לשפר טווח תנועה ולהשיב את שמחת החיים.

מתי נדרש שיקום אורתופדי

שיקום אורתופדי עשוי להידרש במגוון רחב של מצבים. בין היתר, מדובר למשל בשברים מסובכים או ניתוחים אורתופדיים שללא שיקום לא תתקיים החלמה מיטבית. שיקום יכול להועיל כאשר סובלים מכאבים בירך, במפרקים ולאחר ניתוחי החלפות מפרק, לאחר תאונה, פגיעה או אפילו קטיעה.

כאשר מדובר במטופלים מבוגרים, בני גיל הזהב, שיקום אורתופדי יידרש גם לאחר ניתוחים, טיפולים, נפילות או פגיעות שאדם צעיר יחלים מהם גם ללא צורך בשיקום. יש לציין כי שיקום אורתופדי לא נדרש אך ורק כאשר נדרשת החלמה מניתוחים מסובכים כגון שבר במפרק הירך.

גם לאחר תאונות הגורמות לפגיעה מערכתית וגם כאשר ישנה פגיעה במערכת העצבים או בכלי הדם עשוי שיקום מסוג זה להועיל באופן ניכר. מצבים נוספים שבהם נדרש שיקום יהיה בטיפול באנשים הסובלים ממומים מולדים, ילדים שנולדו עם עיוותים בכפות הרגליים, בגב וכן הלאה.

שיקום אורתופדי – פיזיותרפיה

אלמנט מרכזי שאותו ניתן למצוא כמעט בכל שיקום אורתופדי באשר הוא הינו טיפולים מתחום הפיזיותרפיה. יש מגוון רחב ביות של טיפולים מסוג זה, והם מותאמים היטב לסוג הפציעה או המחלה.

יש משמעות גם להתאמה לגיל החולה ולכושרו הנוכחי. הרעיון הכללי הוא להשיב את יכולת הניידות והתנועה של המטופלים, בדרך כלל בשלבים. הדבר נעשה באמצעות תרגול שנועד לחזק את השרירים, הפעלת המפרקים, לעיתים שימוש בעזרים שמאפשרים למטופל לשאת את משקל הגוף.

ישנם תרגילים שמבצעים בשכיבה, יש תרגילים לישיבה, בעמידה, בהליכה. מקובל שימוש בעזרים כדוגמת מקלות, הליכונים, מקבילים, כדורים. באמצעות עזרים משוכללים ניתן לשקם יציבה, הליכה ותנועה כאשר בחלק מבתי החולים ישנן מערכות מתקדמות המשולבות במחשב, רובוטים ואפילו מציאות מדומה. כל זאת, במקביל לכלים כדוגמת שימוש בחימום נקודתי, הידרותרפיה, גלי הלם, טיפול בוואקום, תאי לחץ.

שיקום אורתופדי – לאחר קטיעות

לאחר קטיעות או פציעות גפיים, נדרש שיקום אורתופדי מיוחד שמאפשר למטופל להכיר מחדש את גופו. כחלק מהטיפול, מתאימים למטופל פתרונות כגון פרוטזות ו/או תותבות, בדרך כלל בהתאמה אישית, לפי מבנה הגוף וסוג הפגיעה. יש לבצע שיקום שיאפשר שימוש מיטבי באיברים המלאכותיים באופן שידמה, לפעמים באופן כמעט מושלם, שימוש באיברים טבעיים. יש בנמצא פרוטזות ותותבות שמאפשרים התנהלות חלקה ביותר וגם התחום של שימוש בפתרונות המשולבים עם אלקטרוניקה הולך ומתפתח.

שיקום אורתופדי משלים ושיקום בקהילה

לא רק בשל העומס הרב המוטל על בתי החולים והצפיפות הרבה חלה התקדמות ברעיון השיקום בקהילה. גם בתחום השיקום האורתופדי נעשה מאמץ להציע פתרונות למטופלים ששוחררו מבית החולים לביתם ועדיין לא סיימו את תהליך השיקום. יש בתי חולים ומרכזים שיקומיים בקהילה אבל זה לא הכל.

מלבד פתרונות רפואיים קונבנציונליים או פרה רפואיים, הולכת ומתפתחת ההבנה שגם לרפואה המשלימה יש מה להציע בדגש על שיקום. בין היתר, ניתן למצוא פתרונות המטפלים בעיקר בכאבים לצד פתרונות הנותנים מענה גם להיבטים הנפשיים ולקשיים הרגשיים שעימם מתמודדים חולים קשים או כאשר שנפצעו פציעה קשה. ליווי נפשי, טיפולי מגע, שימוש בצמחי מרפא, דיקור, הומיאופתיה, יוגה – כל אלה יכולים להועיל רבות.

 

ראו גם:

טיפול בכאבי פצעי לחץ

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן