גוף האדם הינו מכונה מופלאה, מארג משומן היטב של שרירים וגידים, עצמות ומפרקים. אך כמו כל מכונה, ולו המשוכללת ביותר שיש בנמצא, גם גופנו יכול לסבול מנזק וכאבים, לפעמים ברמה בלתי נסבלת.
מתי נדרש שיקום אורתופדי
שיקום אורתופדי עשוי להידרש במגוון רחב של מצבים. בין היתר, מדובר למשל בשברים מסובכים או ניתוחים אורתופדיים שללא שיקום לא תתקיים החלמה מיטבית. שיקום יכול להועיל כאשר סובלים מכאבים בירך, במפרקים ולאחר ניתוחי החלפות מפרק, לאחר תאונה, פגיעה או אפילו קטיעה.
גם לאחר תאונות הגורמות לפגיעה מערכתית וגם כאשר ישנה פגיעה במערכת העצבים או בכלי הדם עשוי שיקום מסוג זה להועיל באופן ניכר. מצבים נוספים שבהם נדרש שיקום יהיה בטיפול באנשים הסובלים ממומים מולדים, ילדים שנולדו עם עיוותים בכפות הרגליים, בגב וכן הלאה.
שיקום אורתופדי – פיזיותרפיה
יש משמעות גם להתאמה לגיל החולה ולכושרו הנוכחי. הרעיון הכללי הוא להשיב את יכולת הניידות והתנועה של המטופלים, בדרך כלל בשלבים. הדבר נעשה באמצעות תרגול שנועד לחזק את השרירים, הפעלת המפרקים, לעיתים שימוש בעזרים שמאפשרים למטופל לשאת את משקל הגוף.
שיקום אורתופדי – לאחר קטיעות
לאחר קטיעות או פציעות גפיים, נדרש שיקום אורתופדי מיוחד שמאפשר למטופל להכיר מחדש את גופו. כחלק מהטיפול, מתאימים למטופל פתרונות כגון פרוטזות ו/או תותבות, בדרך כלל בהתאמה אישית, לפי מבנה הגוף וסוג הפגיעה. יש לבצע שיקום שיאפשר שימוש מיטבי באיברים המלאכותיים באופן שידמה, לפעמים באופן כמעט מושלם, שימוש באיברים טבעיים. יש בנמצא פרוטזות ותותבות שמאפשרים התנהלות חלקה ביותר וגם התחום של שימוש בפתרונות המשולבים עם אלקטרוניקה הולך ומתפתח.
שיקום אורתופדי משלים ושיקום בקהילה
מלבד פתרונות רפואיים קונבנציונליים או פרה רפואיים, הולכת ומתפתחת ההבנה שגם לרפואה המשלימה יש מה להציע בדגש על שיקום. בין היתר, ניתן למצוא פתרונות המטפלים בעיקר בכאבים לצד פתרונות הנותנים מענה גם להיבטים הנפשיים ולקשיים הרגשיים שעימם מתמודדים חולים קשים או כאשר שנפצעו פציעה קשה. ליווי נפשי, טיפולי מגע, שימוש בצמחי מרפא, דיקור, הומיאופתיה, יוגה – כל אלה יכולים להועיל רבות.
ראו גם: טיפול בכאבי פצעי לחץ