דלקת קרום הלב, המכונה גם פריקרדיטיס, היא סיבה מוכרת לכאבי חזה קשים ולשינויים הנראים בדיקת אק"ג. הגורמים לדלקת קרום הלב רבים, וכוללים זיהומים ויראליים, זיהומים חידקיים, דלקת לאחר אוטם וגורמים נוספים.
קרום הלב ותפקידיו
קרום הלב (הפריקרדיום) הוא שק שעוטף את הלב ובכך שומר עליו ומספק לו הגנה. הפריקרדיום מורכב משתי שכבות, האחת צמודה אל הלב והשניה חיצונית יותר ומקיפה אותה. במקרים שונים, עלול להיגרם זיהום בין שתי השכבות האלה ולגרום לדלקת בקרום הלב.
גורמים לדלקת קרום הלב
כמו כן, זיהומים חיידקיים, נגיפיים ופטריתיים עלולים לגרום להתפתחות דלקת, ואחד הנגיפים הנפוצים שעושים זאת הוא נגיף ה-HIV. מלבד זאת, גידולים וגרורות עלולים לפרוץ אל קרום הלב, לפגוע בו ולגרום לדלקת, וכן מחלות אוטואימוניות כמו דלקת פרקים ראומטית ולופוס.
התחושה בזמן דלקת בקרום הלב
בזמן דלקת בקרום הלב, התלונה הנפוצה ביותר היא כאב בחזה – מדובר בכאב חד מאוד שיכול להופיע באופן פתאומי, ומקרין לכיוון הגב, הצוואר והיד. לעתים, הכאב מחמיר בזמן נשימות עמוקות ובדרך כלל הוא מחמיר בזמן שכיבה ומופחת כאשר נשענים קדימה.
אבחון דלקת בקרום הלב
לאבחנת פריקרדיטיס משתמשים בכלים הקבועים המשמשים לאבחנת כאבים בחזה – בדיקת אק"ג להערכת תפקוד הלב, צילום חזה לשלילת בעיות חזה אחרות, כמו גידולים ממאירים, ובדיקת אקו לב או אולטרסאונד להערכה מקיפה יותר על תפקודו האנטומי והפיזיולוגי של הלב. בנוסף, כדאי תמיד לבצע בדיקת דם לבדיקת תפקודי הכליה, הערכה לגבי זיהומים ומחלות ממאירות של הדם.
טיפול בדלקת קרום הלב
כאשר מדובר במקרים חוזרים של דלקת בקרום הלב, ניתן להשתמש בטיפול סטרואידי כמו פרדניזון, שמפחית בצורה דרמטית את הדלקת אך במקביל גורם לתופעות לוואי קשות ולכן לא מומלץ לטיפול ארוך טווח.
לפעמים, הטיפול התרופתי לא מספיק להקלה על הדלקת בקרום הלב, ואז יש צורך בביצוע פרוצדורות חודרניות כמו ניקוז הנוזל או ניתוח להסרת הפריקרדיום או לתיקון הצלקת. ראו גם: היפרווטילציה – נשימת יתר