טיפול שורש נעשה כאשר העששת פיתחה מעורבות של מוך השן. פגיעה בשכבת מוך השן, אשר הינה רקמת תאים הכוללת כלי דם ועצבים, היא פגיעה כואבת מאד. מצב זה טומן בחובו סכנה מפני שללא טיפול הוא עלול להמשיך ולהתפתח עד כדי מעורבות העצם וזיהום כלל מערכתי.
כאבים אופייניים
גם ללא עזרת צילומים, יוכל רופא השיניים להתרשם מחומרת הבעיה על פי סיפורו של המטופל ותלונותיו. המטופל יתלונן בטרם בואו על כאבים באזור השן אשר נמשכים גם בלעיסה, כאבים באכילת מזונות חמים או קרים מדי, כאבים המופיעים באופן ספונטני ללא גירוי מסוים או כאבים המקרינים לאזור הפנים. סוגי כאבים אלה יוכלו לכוון את הרופא להגדרת הבעיה ומקורה. כמו כן, לסובלים מעששת סבירות גדולה יותר לבעיות הקשורות לשורש השן.
בטכנולוגיות הקיימות כיום ובחומרי ההרדמה, רוב המטופלים לא ירגישו כלל כאבים לאורך כל הטיפול. הפחד מהכאב יהיה לרוב קיצוני ומאיים יותר מאשר הכאב עצמו.
גורמי הכאב
מכיוון שהשן חיה ומקושרת על ידי המערכת העצבית לתחושות, היא יכולה לגרום לכאבים. כאבים אלה יוגברו כאשר תהיה מעורבות של דלקת וזיהום. בדלקת אשר תגרור טיפול שורש, החלק המזוהם יהיה מוך השן, שהוא החלק הקרוב ביותר לפנים הפה, ועשיר בעצבים וכלי דם.
לאחר טיפול השורש, המטופל עשוי להרגיש אי-נוחות או כאבים. הכאבים עלולים להיגרם מזריקת האלחוש או עקב יצירת לחץ כתוצאה מדחיסת חומר המילוי בחוד השן.
עוצמת הכאב הנגרמת מטיפול שורש
בעבר, כאשר טיפול השורש נחשב לטיפול מורכב ויקר מאד, הטיפול החליפי המוצע היה עקירת השן הפגועה. טיפול זה היה כרוך בכאבים חזקים לפני ואחרי הטיפול. כיום המטופל, אשר עובר טיפול שורש עשוי לא להרגיש כלל את הכאב, לא בתהליך הטיפול עצמו ולא בתקופה שלאחריו.
עיקר הכאב אשר ירגיש המטופל, ייגרם מעצם זריקת הטשטוש והאלחוש אותה יקבל. ככל שמצב השן יהיה חמור יותר, וככל שזמן ההמתנה מרגע הפגיעה בשן ועד רגע קבלת הטיפול יתארך יותר, כך ההרדמה תהיה קשה יותר. בדרך כלל, הכאב אשר יופיע לאחר טיפול השורש הוא כאב עמום ויימשך כ 24 שעות. על מנת למנוע מצב של כאבים, ההמלצה תהיה לקיחת תרופות משככות מהסוג השכיח (כדוגמת אופטלגין או אקמול) כשעה לאחר סיום הטיפול, גם במקרים שאין כאבים. המלצה דומה יקבלו אנשים אשר יחוו כאבים חזקים ומציקים לאחר טיפול השורש. ראו גם: אפטות – פצעים בפה