הופעת סימני נפיחות בבטן שמתבטאים בהרחבת הבטן ותחושה לא נעימה היא מצב נפוץ, הקיים אצל 10-30% מהאנשים באוכלוסיה.
לעתים, הנפיחות עלולה להופיע גם ללא קשר לארוחה ובמצבים מסויימים עלולה להתפתח בהדרגה במהלך היום ללא קשר לארוחות או לפעילות הגופנית – במצבים כאלה בשעות הבוקר הבטן שטוחה ויפה, ואילו לקראת הערב ניתן להבחין בנפיחות משמעותית.
סיבות לנפיחות בבטן
נפיחות על רקע מתח נפשי
אחד הגורמים הנפוצים לנפיחות בבטן היא מתח נפשי ומצבי סטרס. במצבים כאלה, ייתכן שהסיבה לנפיחות היא תסמונת המעי הרגיז, ואז כדאי לגשת לבירור נוסף בנושא על מנת להגיע לאבחנה מדוייקת ולאפשר טיפול יעיל. בכל מקרה הפחתת המתח בדרך כלל גורמת להקלה על המצב ולהורדת הנפיחות.
גזים
חשוב לציין שבניגוד להיגיון, לא תמיד הסיבה לנפיחות בבטן היא גזים, ובבדיקות שונות שנעשו בנושא התגלה כי אצל אנשים רבים לא הייתה בעיה בפינוי הגזים אלא הסיבה לבעיה הייתה אחרת.
גורמים נוספים – אנטיביוטיקה, שרירים חלשים ועוד
טיפול בנפיחות בבטן
באופן כללי, אנשים הסובלים מנפיחות בבטן צריכים לשנות את אורח חייהם ואת התזונה על מנת להפחית ככל שניתן את הסימפטומים ואת תחושת הנפיחות ואי הנוחות. על ידי שינוי התזונה והתאמתה לרגישות לנפיחות, הורדת המתח הנפשי וטיפול תרופתי, ניתן בהחלט להגיע להקלה משמעותית על המצב.
הפחתת המתח הנפשי
שינוי תזונתי – פחות קטניות ויותר סיבים
במסגרת התזונה, חשוב להקפיד על הימנעות מאכילת מאכלים הגורמים לגזים, כמו קטניות, משקאות מוגזים ולעיסת מסטיקים. גם אם הנפיחות לא נגרמת באופן ישיר מהצטברות גזים, הפחתת כמות הגזים במעי תגרום לשיפור המצב ולהפחתת הנפיחויות. מצד שני, תזונה עשירה בסיבים עשוייה לשפר את המצב על ידי הגברת הפריסטלטיקה ופינוי המזון מהמעי.
כמו כן, לאנשים הסובלים מנפיחות בבטן כדי לבדוק גם רגישות ללקטוז, ואם אכן הבדיקה חיובית להימנע ככל שניתן מאכילת מוצרי חלב שעלולים להגביר את הנפיחות והתחושה הלא נעימה. רגישות ללקטוז היא דבר נפוץ בארצנו, וכיום ניתן לחיות בצורה מצויינת גם ללא צריכת מוצרי חלב, וזאת על ידי שימוש בתחליפים השונים הקיימים בשפע.