סרטן האשכים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סרטן האשכים הוא המחלה הממאירה הנפוצה ביותר בקרב בני 20-35, אך למרות זאת נחשב לנדיר יחסית, וגורם לכ-3 מקרים על כל 100,000 איש בשנה בארה"ב. הגידול הממאיר מתגלה בדרך כלל לאחר זיהוי קשרית שאינה כואבת ופעמים רבות יש צורך להסיר את האשך על מנת להגיע לאבחנה מלאה.

הסיכון לפתח את סרטן האשכים גדל אם קיימת היסטוריה של אשך טמיר, וכן במקרה של גידול באשך אחד קיים 5-10% להתפתחות גידול גם באשך השני.

גורמי הסיכון לסרטן האשכים

קיימים שני גורמי סיכון עיקריים לסרטן האשכים: היסטוריה של אשך טמיר והיסטוריה של סרטן האשכים במשפחה. אשך טמיר הוא מצב בו במהלך ההתפתחות האשכים לא ירדו לכיוון שק האשכים אלא נשארו בבטן. מצב זה דורש ניתוח פשוט להורדת האשכים אל מקומם התקין, אך אנשים עם היסטוריה של אשך טמיר הם בעלי סיכון גבוה יותר גם לפתח מחלה ממאירה של האשכים. הסיבה לכך כנראה היא שגשוג יתר של רקמת האשך שמובילה בסופו של דבר לתהליך ממאיר.

היסטוריה של סרטן האשכים במשפחה גם כן מעלה את הסיכון להתפתחות ממאירות, ואנשים בעלי היסטוריה כזאת צריכים להיבדק בתדירות גבוהה לגילוי מוקדם של המחלה.

הסתמנות קלינית של סרטן האשכים

המאפיין העיקרי של סרטן האשכים הוא הגדלה לא כואבת של שק האשכים, ולעתים עלול להופיע כאב באשך עצמו או באזור הבטן התחתונה. רק לאחר שליחת הגרורות מתפתחים כאבים גרורתיים הנגרמים כתוצאה מהגעת הגרורות לאזורים שונים בגוף.

הכאבים האופייניים הם כאבי גב על רקע גרורה לרטרופריטונאום, שיעול על רקע גרורה בריאות ובצקת באזור הצוואר. כמו כן, כ-10% מהמקרים הם אסימפטומטיים, ומתגלים בשלב מאוחר ביותר. בכ-5% מהמקרים מופיע אצל הסובלים מסרטן האשכים גינקומיסטיה – תהליך של הופעת סימני מין נשיים, בעיקר באזור החזה, וזאת בגלל בעיה במאזן ההורמונים שנגרם כתוצאה מהתפתחות הגידול.

זנים של סרטן האשכים

מחלקים את סרטן האשכים ל-2 משפחות עיקריות: Seminoma ו- Non-seminoma. סמינומה הוא גידול שנוצר על ידי תאי נבט של האשך, ואופייני אצל אנשים מבוגרים יותר, באזור גיל 40-55. הסמינומות הן בעלות פרוגנוזה טובה יותר, ובזכות גילוי מוקדם וטיפול אגרסיבי ניתן להגיע לסיכויי שרידות של עד 98%.

משפחת הגידולים שאינם סמינומה נחשבת לבעלת פרוגנוזה פחות טובה ונפוצה אצל צעירים. למרות שמדובר בפרוגנוזה פחות טובה, עדיין סיכויי השרידות מצויינים, וזאת בזכות שימוש בטיפול אגרסיבי יותר.

אבחון הסרטן

כאשר באים לאבחן את סרטן האשכים חשוב להבדיל בינו לבין בעיות שפירות אחרות כמו ציסטה באזור יותרת האשך.

בבדיקת דם, יופיעו ערכים גבוהים של סמנים עובריים כמו Chorionic Gonadotropin ו- Alpha Fetoprotein. סרטן האשכים מתפתח מרקמות עובריות, ולכן ניתן לראות סמנים עובריים בבדיקת דם.

בנוסף, ניתן לבצע בדיקת אולטרסאונד של האשך וצילום CT על מנת לאתר גרורות.

חשוב לזכור שבזכות זיהוי מוקדם של סרטן האשך סיכויי ההחלמה עולים באופן משמעותי, ולכן כדאי מאוד לבצע בדיקה עצמאית לזיהוי גושים באשך אחת לתקופה. מדובר בבדיקה שניתן לבצע לבד, רצוי אחרי מקלחת חמה, ובה ממששים את האשך על מנת לזהות צורות שאינן תקינות. אבחון מוקדם בדרך זו הציל חיים של אנשים רבים, והוא קל, מהיר ובחינם.

טיפול בסרטן האשכים

הטיפול בסרטן האשכים הוא קיצוני, וכולל ניתוח מיידי לכריתת האשך. ניתוח זה משמש גם לאבחנה, מפני שלא נהוג לבצע ביופסיות אשך, בשל הרגישות הרבה של הגידול באזור.

במקרים רבים ובהתאם לסוג הגידול, משתמשים לאחר הניתוח גם בהקרנות לאזור האגן ובכימותרפיה, על מנת להבטיח את השמדת הגרורות שהגיעו לבלוטות הלימפה הקרובות והרחוקות ובכך לספק את הסיכויים המצויינים להינצל מהמחלה.

ראו גם:

בקע מפשעתי

כאבים במפשעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן