עששת – כאבי שיניים

 עששת הינו שם אשר נועד לתאר את תהליך הריקבון אשר קורה בשיניים ומתפתח עד ליצירת חור. בדרך כלל, נהוג לקשר בין עששת להיגיינה לקויה, חוסר צחצוח שיניים ואכילת מזונות עתירי סוכר.

העששת הינה הבעיה השכיחה ביותר אשר מובילה מטופלים רבים אל פתחו של רופא השיניים. היא שכיחה הן בקרב ילדים והן בקרב מבוגרים, אולם ניתנת למניעה, או לפחות לטיפול בשלביה ההתחלתיים.

כאבים אופייניים

בתחילתה של העששת, קרוב לוודאי שלא יורגשו כאבים בשיניים כלל, אלא רק אי נוחות או רגישות מסוימת למזונות חמים או קרים. אולם עם התפתחות העששת והתרחבותה, כך יוחמרו התסמינים וילוו בכאבים.

הכאבים יורגשו ביתר שאת בזמן אכילה (בעיקר של דברי מתיקה), אולם יישארו לזמן ממושך גם לאחר גמר הארוחה. הכאבים יכולים להיות חריפים וחזקים במיוחד או עמומים אך מציקים. חומרת הכאב ואפיונו יוכלו לתת מענה על מיקום העששת.

הכאבים החזקים ביותר יופיעו בדרך כלל, בשיניים אשר טופלו כבר קודם לכן. במצב זה יורגש כאב חריף, אשר יכול להעיר משינה, ויכול להעיד כי הדלקת הגיעה לאזור מוך השן או סביב השורש.

בשיניים בריאות בדרך כלל, הכאב יוכל להופיע כעמום יותר. כאבים אלה יחייבו טיפול דחוף ומהיר, אשר ינסה לפתור את הבעיה בטרם החרפתה.

גורמי הכאב ועוצמתו

החומצות אשר נוצרות עקב אי-הסרת החיידקים מהשיניים גורמות לשחיקה של האמייל המצפה את השן וכך לעששת ויצירת חורים בשיניים. החיידקים עוברים דרך האמייל השחוק לעבר השכבה הבאה של השיניים- הדנטין. תהליך זה מתפתח עד שלבסוף הוא עלול לערב גם את העצם אשר תומכת בשן.

כאשר מעורבים עצבי השן, הכאבים יהיו חזקים מאד. כמו כן, הגוף אשר מתמודד עם הזיהום החדש, מנסה בכל כוחו להדוף אותו על ידי מערכת החיסון ותאי הדם הלבנים. במקום הזיהום יכול להיווצר אבצס, אשר יוסיף גם הוא לכאבים המורגשים.

כיוון שהעששת היא תופעה כל כך שכיחה, רבים מתייחסים אליה בזלזול. אולם הכאב שתהליך ריקבון זה משרה, הוא חריף ומציק. הכאבים החריפים יכולים, פעמים רבות, להביא לשיתוק מהפעילות היומיומית עד לקבלת טיפול. הבעיה שכיחה יותר אצל ילדים אשר לרוב אוכלים יותר דברי מתיקה.

הכאבים העזים אשר ירגישו הילדים יכולה לעודד ולהגביר את פחדיהם מפני רופא השיניים ולדחות את פגישות המעקב אשר חיוניות לתהליך המניעתי. כמו כן, הכאב החזק, אשר מופיע לרוב בזמן האוכל והנגיסה, עלול להוביל לבעיות תזונתיות ואובדן ביטחון עצמי.

טיפול בעששת

תרופות משככות כאבים, כמו אקמול או אופטלגין יכולות להקל במקצת על תסמיני הכאב, לפחות עד הביקור אצל רופא השיניים. כמו כן, יש המצדדים בתרופות הסבתא השונות אשר יכולות להקל על כאבי שיניים, כמו למשל צמר גפן טבול בעראק. רופא השיניים יטפל בבעיה על ידי סתימות או טיפולי שורש, כראות עיניו.

רופא השיניים ידריך את המטופלים ויכוון אותם  למניעה ושמירת השיניים הבריאות, על ידי שמירה על צחצוח קבוע, ביקורים סדירים אצל רופא השיניים, הפחתה באכילת ממתקים והוספת פולרואיד למשחת השיניים או למי השתייה.

במקרים של בעיות ודלקות חמורות, יחליט הרופא, פעמים רבות, על עקירת השן. ההחלטה על סוג הטיפול תיקבע על פי חומרת הבעיה וסבלו של המטופל. במקרים של חום וזיהום עמוק, תינתן אנטיביוטיקה על ידי רופא השיניים. בכל מקרה של כאבים חזקים אשר אינם מרפים גם בשעות המנוחה, כדאי לגשת לרופא השיניים לקבלת ייעוץ וטיפול עזרה ראשונה לפתירת הבעיה באופן מיידי ולהכוונה להמשך טיפול.

ראו גם:

אפטות – פצעים בפה

רפואה טבעית למניעת כאבים בשיניים

פורטל בנושא כאב

הפורטל המוביל בנושא כאב

אז מה היה לנו בכתבה:
לקבלת מחיר מיוחד עבור רכישת מכשיר בקיורלייזר
דרך המרכז לאבחון כאב השאירו פרטים
דילוג לתוכן