עמוד השדרה הצווארי הוא החלק הגרמי שמגן על חלקו העליון של חוט השדרה. הוא מורכב משבע חוליות, הממוספרות מ-C1 אל C7. החוליות הראשונות זכו גם לשמות מיוחדים: C1 נקראת האטלס, ואילו C2 נקראת אקסיס.
שלוחה זו נקראת dens. מצדו העליון יוצר עמוד השדרה מפרק עם בסיס הגולגולת, ובחלקו התחתון עם החוליה הראשונה של בית החזה, המכונה T1. רצועות שונות מחברות ומחזקות את החוליות הצוואריות. בחלק הקדמי של החוליות עוברת רצועה ארוכה המכונה – anterior longitudinal ligament .
פגיעת צליפת שוט
בתאונות דרכים המובילות לפגיעה מסוג "צליפת שוט", גופו של הנפגע נזרק קדימה, וראשו מוטה בעוצמה לאחור. תנועה זו של הצוואר, המכונה "היפר-אקסטנציה" (יישור עודף), פוגעת בחלק התחתון של עמוד השדרה הצווארי. פגיעה כזו יכולה לקרות גם בעקבות כיפוף מוגבר או סיבוב מוגזם של הצוואר.
סימפטומים לצליפת שוט
לעיתים קרובות, הנפגע אינו חש בפגיעה כלשהי מיד לאחר התאונה. כאבים וקושי בצוואר מופיעים לרוב 12 עד 48 שעות לאחר הפגיעה. הכאב מקרין לעיתים קרובות לאזור הכתפיים ומתחת לעצמות השכם, ויכול להיות מלווה בסימפטומים אחרים כלליים: כאבי ראש, סחרחרות, טשטוש ראייה, צלצולים באוזניים, הפרעות בתחושה בזרועות, אי-נוחות במפרק הלסת התחתונה, ועוד. הופעה של חסרים נוירולוגיים היא תופעה נדירה באופן יחסי. צילום חזה יכול להצביע על יישור של הצורה המכופפת באופן טבעי של עמוד השדרה, אולם לפעמים צילום רנטגן לא מראה על פתולוגיה כלשהי.
הטיפול
ככל הנראה, מגיני צוואר אינם עוזרים להחלמה, למרות הפופולאריות שלה הם זוכים. תרופות פשוטות ונפוצות לשיכוך כאבים, כמו אקמול ותרופות ממשפחת נוגדי הדלקת שאינם סטרואידים (NSAID's) עוזרות בהפגת הכאב.
ייתכן שגם לפרקטיקות של רפואה משלימה, כמו כירופרקטיקה ואוסטאופתיה, יכולת לשפר את הסימפטומים שמהם סובלים החולים, אם כי הדבר לא הוכח באופן מוחלט.