בעיות במפרקים ושחיקת סחוס הם תופעה נפוצה ביותר, בעיקר אצל אנשים מבוגרים. שחיקת הסחוס גורמת כאב רב המגביל באופן רב את יכולת התפקוד היום יומית וגורם לסבל ולירידה משמעותית באיכות החיים.
אחד האתגרים של עולם הרפואה הוא למצוא דרך בה רקמת הסחוס תצמח חזרה, וכיום מדענים ורופאים רבים עומלים על פיתוח שיטות לחידוש רקמת הסחוס. התקדמות מדעית בנושא יכולה לתרום רבות למצבם של אנשים רבים הסובלים משחיקת סחוס, ולהביא לפתרון אמיתי לבעיה.
הקלות בה נפצע הסחוס
במקרים רבים מדובר בנזק בלתי הפיך, הגורם להתפתחות של שחיקת סחוס. מצד שני, אנשים מבוגרים גם כן סובלים משחיקת סחוס, שנגרמת לאחר שחיקה מתונה לאורך שנים רבות.
עקב כך, פציעות המערבות את הסחוס נפוצות ביותר, וקשות במיוחד לטיפול. כיום, הטיפול היחיד המוצע לאנשים הסובלים מבעיות סחוס הוא טיפול סימפטומטי בלבד, שמטרתו להפחית את הכאב ואת הדלקת ואין עדיין פתרון אמיתי לבעיה.
מבנה הסחוס מרמז על הבעיות השונות שלו
בנוסף לכך, רוב רקמת הסחוס מורכבת מסיבים, ואחוז התאים הפעילים בו נמוך ביותר, ועל כן קצב הצמיחה והרגנרציה שלו איטיים למדי.
איך ניתן לגרום לחידוש הסחוס?
בשיטה זו, מבצעים חתך בעצם המחוברת למפרק שמאפשר את זליגת תאי הגזע אל המפרק ולחידוש הסחוס. טכניקה זו מאפשרת אמנם את חידוש הרקמה, אך הסחוס המחודש אינו כולל את התכונות המכניות המאפיינות את הסחוס הטבעי, ולא מבצע את תפקיד הסחוס באופן מושלם.
דרך אחרת לחידוש הסחוס היא על ידי שימוש בתרבית רקמות שמאפשרת סינתזה של כמות הסחוס הנדרשת. בתחילת התהליך, לוקחים חתיכת סחוס קטנה מאזור צידי, ש"יכול להסתדר" עם פחות סחוס וזאת מכיוון שאינו עומד בעומס רב. את הרקמה מעבירים אל תרבית רקמות, שם היא מתרבה ולאחר מספר שבועות נוצרת כמות סחוס מכובדת שמושתלת באזור הפגוע. בדרך זו, מאפשרים את חידוש הסחוס שנשחק, וזאת על חשבון ויתור על כמות סחוס מזערית שאינה גורמת לנזק משמעותי.