קשיון שרירים הוא מצב בו שרירי השלד מתכווצים לאורך זמן ונשארים במצב קשה. מדובר בתופעה נפוצה בכל הגילאים ומאפיינת בעיקר מבוגרים, אצלם רקמת השריר כבר חלשה ו"לא מה שהייתה פעם".
פעמים רבות, קשיון שרירים הוא ביטוי של מחלות סיסטמיות אחרות, ובמקרים אלה חשוב לאבחן את המחלה המקורית לשם מתן הטיפול הטוב והמדוייק ביותר.
הגורמים לקשיון שרירים
כמו כן, קשיון שרירים עלול להיגרם ממחלות כרוניות כמו אוסטאופורוזיס, סכרת, פרקינסון ומחלות נוספות. פעמים רבות, קשיון שרירים הוא ביטוי למחלות אוטואימוניות כמו דלקת פרקים ראומטית ובמקרים אחרים הוא נגרם על רקע בעיה וסקולרית באספקת הדם אל רקמת השריר.
מה חשים בזמן קשיון שרירים?
קשיון שרירים מתבטא בכאב רב בכל תנועה של השריר, המלווה ביכולת ירודה להפעיל את השרירים ולבצע תנועות פשוטות. במצבים של קשיון שרירים טווח התנועה מצטמצם וכל נסיון להניע איבר מלווה בקושי רב ובכאב. אנשים הסובלים מקשיון שרירים מתלוננים שאינם מצליחים לבצע פעולות פשוטות, ושכל תנועה מלווה במאמץ רב.
מגוון הטיפולים בקשיון שרירים
קשיון שרירים הוא מצב לא נעים שמגביל מאוד את יכולת התפקוד של אנשים רבים. על מנת להגיע להצלחה בטיפול בקשיון שרירים חשוב להבין מהם הגורמים למחלה ומהי הסיבה המקורית שהובילה לקשיון השרירים – טיפול בגורם למחלה ישפר את הסיכויים להחלמה ולשיפור במצב.
ברוב המקרים מדובר במחלה כרונית שבסיסה אוטואימוני, ואז מטפלים באמצעות סטרואידים ותרופות לדיכוי חיסוני. טיפול מסוג זה לא מומלץ באנשים מבוגרים, ומשתמשים בו במקרים קשים מאוד שמגבילים באופן מיוחד את האדם המתלונן על הבעיה.
במקרים אחרים, טיפול להחלפת המפרק עשוי לשפר גם כן את מצב השרירים ולהקל על הקשיון. אנשים מבוגרים רבים סובלים משחיקת סחוסים במפרקים, שעלולה להוביל לקשיון שרירים וניתוח להחלפת המפרק יכול לשפר את מצבם בצורה משמעותית. חשוב לזכור שלפני הכניסה לחדר הניתוח יש לשקול את הטיפול על יתרונותיו וחסרונותיו, שכן ניתוח בגיל מבוגר עלול לגרור סיבוכים רבים. טיפול נוסף שבדרך כלל עוזר מאוד להקל על המצב הוא פיזיותרפיה. הטיפול הפיזיותרפי עוזר לתרגול השרירים ולהפחתת הקשיון, ובאמצעות טכניקות מיוחדות ניתן להקל על כיווץ השריר ולשפר את יכולת התנועה. הטיפול הפיזיותרפי הוא טיפול קל מאוד ואהוב על הסובלים מבעיות אורטופדיות רבות, ועל כן אנשים רבים נוטים לבחור בו כטיפול בקשיון שרירים. במצבים קשים, ניתן לטפל בתרופות לשיכוך כאבים כמו איבופרופן, נקסין, וולטרן וכו', שיכולות להקל על המצב ולשפר את ההרגשה הכללית אך לא להביא להחלמה מלאה.