אלקסיתימיה היא תופעה תת קלינית הכרוכה בחוסר מודעות רגשית או ליתר דיוק קושי בזיהוי ותיאור רגשות ובהבחנה בין רגשות לתחושות הגופניות של עוררות רגשית. ההערכה היא כי 1 מכל 10 אנשים לוקה באלקסיתימיה. בכתבה זו נסביר מהן בדיוק פיברומיאלגיה ואלקסיתימיה, כיצד אלקסיתימיה באה לידי ביטוי ומהו הקשר בינה לבין פיברומיאלגיה.
מהי פיברומיאלגיה? ואילו תסמינים נלווים לה?
- כאבי שרירים ושלד (כאבים בשרירי הגוף ובעצמות)
- רגישות באיברים ורקמות שונים בגוף
- תחושה של עייפות כללית
- קשיי שינה
- קשיים בריכוז
- ליקויים בתפקודים הקוגניטיביים
למרבה הצער, לפיברומיאלגיה עדיין אין הסבר חד משמעי בקרב הקהילה המדעית. זאת בין היתר, לאור העובדה שהתסמינים של פיברומיאלגיה מדמים פעמים רבות סימפטומים שנחשבים כתסמינים אופייניים לבעיות רפואיות מסוגים שונים, שקשה לשלול בתור גורם אפשרי לתחושות שהמטופל מדווח עליהן. למשל, לעתים פיברומיאלגיה מסווגת בשגגה כמחלה אוטואימונית (מחלת חיסון עצמי) בהינתן הדמיון הרב בין הסימפטומים שלה לבין התסמינים האופייניים לתגובה חיסונית שגויה של הגוף. עקב כך, אנשים רבים המתמודדים עם פיברומיאלגיה אינם מאובחנים כראוי ולא זוכים לקבל טיפול מתאים. יתרה מכך, גם בשנת 2020, אנשים רבים לרבות אנשי מקצוע בתחום הבריאות, עדיין אינם משוכנעים סופית כי פיברומיאלגיה מהווה בעיה רפואית ממשית, וקיימת נטיה לייחס את התסמינים שהסובלים מפיברומיאלגיה מדווחים עליהם, בתור הפרעה נפשית.
מהי אלקסיתימיה? וכיצד היא באה לידי ביטוי?
ומהו הקשר בין אלקסיתימיה לבין פיברומיאלגיה?
לעתים קרובות אלקסיתימיה נתפסת כאבחנה משנית לבעיות נפשיות וגופניות שונות ולמוגבלויות מסוגים אחרים, לרבות הפרעת אישיות נמנעת, אוטיזם, הפרעת אישיות סכיזואידית, דיכאון, חרדה חברתית, הפרעות פסיכוסומטיות או פיברומיאלגיה. היות ואלקסיתימיה באה לידי ביטוי, בין היתר, בקושי בזיהוי של רגשות ותחושות, לעתים קרובות אדם הסובל מפיברומיאלגיה עלול להתקשות בהבחנה בין תחושות פיזיולוגיות תקינות הנובעות מעוררות רגשית וגופנית לבין תסמינים גופניים מסוגים אחרים, שמהם הוא סובל על רקע הפיברומיאלגיה. מנגד, כאשר אדם המתמודד עם אלקסיתימיה חווה בפועל מצוקה פיזית הנובעת מכאב או פגיעה גופנית, לרבות כאבים אופיינים לפיברומיאלגיה, הוא עלול למצוא עצמו מתקשה להסביר באופן מילולי את תחושותיו הגופניות – הן לעצמו והן לסביבתו – כולל לאנשי מקצוע בקהילה הרפואית. כתוצאה מכך סובלים האקלסיתימיים פעמים רבות מתחושה קשה של חוסר שליטה על מצבם וחוסר אונים, המובילה לכך שהם מפתחים חרדת בריאות (היפוכונדריה) חריפה ו/או דיכאון.
האם יש תמיכה מדעית בקשר שבין אלקסיתימיה לבין פיברומיאלגיה?
עם זאת, אין פירוש הדבר כי לכל אדם הסובל מפיברומיאלגיה, יש בהכרח קושי בזיהוי והבעה של רגשות. למעשה, מחקרים אחרים מראים כי אלקסיתימיה באה לידי ביטוי רק באחוז קטן מקרב המתמודדים עם פיברומיאלגיה.